inaltimea copilului este influentata de starea psihica a mamei. Astfel, mamele cu simptome ale depresiei postnatale pot da nastere unor copii mai scunzi, potrivit www.abcnews.go.com.

Cercetatorii au analizat inaltimea a peste 6.500 de copii prescolori si au constatat ca in cazul copiilor cu mame care au suferit de depresie in primele luni dupa nastere, sansele sa fie mai scunzi sunt cu 40% mai mari decat in cazul copiilor cu mame care nu s-au confruntat cu depresia.

Cu toate acestea, cunoscand legatura dintre depresia mamei si inaltimea copilului, cercetatorii au observat ca dupa varsta de cinci ani copiii incep sa se dezvolta normal. Specialistii au emis o serie de teorii prin care au incercat sa explice legatura dintre depresie si inaltimea copilului. O astfel de teorie este cea potrivit careia unii copii au fost, la randul lor, deprimati, iar acest lucru le-a afectat sistemul endocrin si nivelul hormonilor de crestere.

De asemenea, studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca depresia dupa nastere este asociata cu slaba dezvoltarea a copilului, cu retard lingvistic si cognitiv, probleme de comportament. in aceste conditii, prevenirea problemelor de dezvoltare la copii se poate realiza doar prin diagnosticarea timpurie si tratarea mamelor care prezinta simptome ale depresiei postpartum.