Coplata s-a diminuat in urma negocierilor din luna august 2012

0
14

Valoarea coplatii s-a diminuat, potrivit unei variante noi a proiectului de Hotarare de Guvern privind coplata, document postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, la rubrica Transparenta decizionala.

Decizia a fost luata in urma negocierilor purtate in luna august 2012 intre Ministerul Sanatatii si reprezentantii Colegiilor profesionale, patronatelor furnizorilor de servicii medicale, Asociatiilor de pacienti, precum si cei ai sindicatelor din sanatate.

Astfel, nivelul minim al coplatii care se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul fara grad profesional si cu grad profesional specialist este 2 lei/consultatie, iar nivelul maxim al coplatii ce se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional primar este de 3 lei/consultatie.

Ad in title

De asemenea, nivelul maxim al coplatii ce se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional primar este de 4 lei/consultatie.

Şi in cazul analizelor de laborator, coplata a suferit modificari. Asadar, daca sunt efectuate una pana la cinci analize de laborator in baza unui bilet de trimitere, atunci nivelul coplatii este 2 lei. in situatia in care sunt efectuate sase pana la 10 analize de laborator in baza unui bilet de trimitere, nivelul coplatii este 5 lei. Iar asta in timp ce persoanele care au de facut peste 10 analize de laborator in baza unui bilet de trimitere trebuie sa plateasca 10 lei.

Pentru investigatiile paraclinice de inalta performanta, nivelul coplatii per bilet de trimitere este de 50 de lei pentru RMN nativ, 75 de lei pentru RMN cu substanta de contrast , 30 de lei pentru CT nativ, 50 de lei pentru CT cu substanta de contrast, 25 de lei pentru angiografie si 30 de lei pentru scintigrafie, potrivit noului proiect de HG privind coplata.

Pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare de zi, pentru care plata se face prin tarif/serviciu medical sau prin tarif/caz rezolvat, nivelul coplatii este de 30 de lei pe ziua de spitalizare in cazul unitatilor sanitare clasificate in categoria I si IM, 25 de lei pe ziua de spitalizare in cadrul spitalelor din categoria II si II M, 20 de lei pe zi pentru unitatile din categoria III, 15 lei, repsectiv 10 lei pe zi pentru spitalele clasificate in categoriile IV si V. Tot 10 lei este coplata pe zi si in cazul unitatilor neclasificabile. in cazul unitatilor autorizate de Ministerul Sanatatii sa acorde servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare de zi si care nu acorda servicii medicale spitalicesti in spitalizare continua, coplata este de 10 lei.

Pentru serviciile medicale – caz rezolvat acordate in regim de spitalizare continua nivelul coplatii este de 40 de lei pentru spitalele clasificate in categoria I si IM, 35 de lei pentru categoria II si II M, 30 de lei pentru categoria III, 25 de lei pentru categoria IV si 20 de lei pentru categoria V si spitalele neclasificabile.

Articolul precedentGala Caritabila pentru programul a€œTerapie prin zambet” si in randul copiilor autisti
Articolul următorCum sa avem grija de sanatatea dentara – Ziua Mondiala a Sanatatii Orale