Studiu: In Romania, 65% din populatie nu consuma fructe si legume

0
401

Consumul de fructe si legume este adesea cel mai discutat subiect – fie ca facand parte din stilul de viata sanatos (alaturi de sport sau efort fizic sustinut), fie ca un mijloc prin care se reda starea de bine. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a minimum 400 grame de fructe si legume pe zi, impartite in cinci portii (excluzand cartofii si alte amidonoase) deoarece consumul de fructe si legume poate reduce riscul aparitiei unor boli netransmisibile.

Cu toate acestea, un studiu Eurostat care prezinta date despre consumul de fructe si legume din UE (2014) arata ca Romania se situeaza printre ultimele tari din UE, cu 65.1% dintre romani care nu consuma fructe si legume, se arata intr-un comunicat de presa.

Datele Eurostat includ in randul celor mai bine situate state din UE Belgia (16.1%), Portugalia (20.7%) si Marea Britanie (21.3%), iar pe ultimele locuri, Romania (65.1%), Bulgaria (58.6%), Lituania (48.5%), Slovacia (46.6%), Republica Ceha (46.3%), Olanda (45.9%) si Germania (45.2%), se precizeaza in acelasi comunicat de presa. Un alt criteriu pe care l-au inclus specialistii Eurostat a fost si consumul a cinci portii zilnic de fructe si legume. Nici la acest capitol, tara noastra nu sta mai bine – doar 3.5% dintre romani consuma cinci portii de legume si fructe. Cu toate acestea, tarile in care acest consum este respectat adesea sunt Marea Britanie (33.1%), urmata de Danemarca (29.9%) si Olanda (25%).

Articolul precedentFABC: Este nevoie de un program national de screening pentru cancerul de san
Articolul următorOMS: 265.000 de decese anual sunt estimate a fi cauzate de arsuri. Multe dintre acestea puteau fi prevenite