FABC: Este nevoie de un program national de screening pentru cancerul de san

0
267

Cancerul de san este principala cauza de decese asociate cancerului, in randul femeilor din Romania, motivul fiind, de multe ori, diagnosticarea in stadii avansate, atunci cand interventiile specialistilor pot fi limitate. Din pacate, in mediul rural, din cauza lipsei de informare si a constientizarii scazute a riscurilor pe care le presupune boala, femeile sunt mult mai vulnerabile. Deseori, simptomele afectiunii devin vizibile abia in stadiile avansate, iar in conditiile in care multe dintre ele nu au facut un control de specialitate niciodata, riscul ca boala sa fie descoperita in faze avansate este mult mai ridicat.

1.129 de femei din mediul rural din judetele Bacau, Buzau, Brasov, Arges, Valcea, Gorj si Mehedinti au putut beneficia de examinari medicale gratuite ale sanilor, in cadrul campaniei nationale de informare cu privire la cancerul de san – „Nu am facut destul”, derulate de catre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Datele obtinute in urma campaniei de anul acesta arata ca din totalul femeilor examinate, 14% dintre acestea prezentau suspiciuni de cancer de san, iar 78% dintre ele nu facusera anterior niciun control medical al sanilor. De asemenea, 13.5% dintre femeile examinate nu facusera niciodata o ecografie mamara sau mamografie, 6% dintre ele au prezentat un istoric de cancer de san in familie iar 3% dintre femeile cu probleme la sani nu implinisera 40 de ani.

„in strainatate, programele nationale de screening sunt o normalitate. Noi credem ca e timpul sa acceptam ca dreptul la sanatate chiar este un drept universal, iar un program de screening pentru toate femeile cu varsta cuprinsa intre 24 si 64 de ani realizat in concordanta cu recomandarile europene ar fi esential in acest sens”, a explicat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Campania „Nu am facut destul” s-a desfasurat in perioada 15 octombrie-14 decembrie 2016. in cadrul campaniei, in ultimii trei ani au fost testate un numar total de 3.166 de femei din 16 de judete si au fost depistate 314 cazuri cu suspicini de cancer mamar. Campania FABC a fost realizata cu ajutorul voluntarilor Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti (SSMB).

Articolul precedentSpecialist: 70% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt depistate in stadii care depasesc terapia chirurgicala
Articolul următorStudiu: In Romania, 65% din populatie nu consuma fructe si legume