Specialist: 70% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt depistate in stadii care depasesc terapia chirurgicala

0
50

Cancerul bronhopulmonar este cel mai ucigas dintre toate cancerele, situandu-se pe locul 1 ca mortalitate, cu toate ca s-au facut progrese importante. De altfel, 70% dintre cazurile de cancer bronhopulmonar sunt depistate in stadii avansate, in care nu se mai poate interveni chirurgical.

„Cam 70% din cazuri sunt descoperite in stadii care depasesc posibilitatile tratamentului chirurgical. Adica majoritatea cazurilor de cancer bronhopulmonar sunt descoperite in stadii avansate – fie avansate doar loco-regional, adica fara sa existe cazuri inca metastaze la distanta, dar inoperabile, fie cu prezenta metastazelor, pe cale hematogena, la distanta, in diferite organe inca din momentul diagnosticului”, a explicat prof. univ. dr. Tudor Ciuleanu, sef sectie Oncologie Medicala, Instititutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuta”, Cluj-Napoca intr-un interviu www.SanatateaTv.ro.

Printre imbunatatirile pentru pacientii din acest sector al oncologiei medicale se afla o crestere a supravietuirii medii a pacientilor chiar cu cancer pulmonar in stadiu avansat – potrivit specialistului, o durata de trei ori mai lunga in comparatie cu 10-15 ani in urma. Acest fapt s-a datorat diverselor tratamente, adica a distinctiei tratamentelor disponibile pentru anumite tipuri de cancere pulmonare. in aces sens, medicul indica terapia tintita si tratamentul personalizat, care ofera rezultate bune, dar si beneficii in comparatie cu tratamentul chimioterapic.

„S-au facut progrese foarte mari in ultimii 15 ani in sensul personalizarii tratamentului. in primul rand s-a facut o distinctie a tratamentelor disponibile pentru anumite tipuri histologice pentru cele scuamoase, pentru adenocarcinoame. Avem tratamente diferite de la un caz la altul, avand rezultate bune. Pe de alta parte, au fost descoperite asa zisele mutatii driver sau directoare, daca vreti, care inseamna ca o parte din pacienti (cam 15%) beneficiaza de tratamente tintite, care sunt superioare perfuziilor clasice cu citostatice si au efecte mult mai reduse si o eficacitate mult mai mare decat citostaticele in ceea ce priveste siguranta pacientilor”, a mai adaugat prof. univ. dr. Tudor Ciuleanu.

Terapiile tintite pentru cancerele bronhopulmonare vizeaza receptorii EGFR, pentru gena ALK sau ROS-1. Ultima terapie in acest sens, imunoterapia oncologica, se realizeaza cu anticorpi monoclonali.

„Adevarata imunoterapie, care relanseaza limfocitul T in lupta cu celulele tumorale, aceste medicamente nu se adreseaza, paradoxal, celulei canceroase, ci se adreseaza limfocitului T, celulelor raspunzatoare de distrugerea celulelor tumorale (ce sunt „anesteziate”, sunt „pacalite” de prezenta tumorii in organism, considerate straina). Aceste medicamente fac sa relanseze lupta limfocitului cu celulele tumorare, care este extrem de eficienta. Avem aceasta ultima generatie de medicamente imuno-oncologice care se adreseaza unor receptori, numiti PD-1, PDL-1 sau receptorul mortii programate, ce reprezinta intr-adevar o revolutie. (a€¦) atat terapiile moleculare, tintite, cat si cele din terapia oncologica sunt lucrurile noi, care sunt intr-adevar revolutionare, care au schimbat perspectivele pacientilor care au cancer si deschid din nou fereastra sperantei catre vindecare (chiar in formele care sunt agresive si care inca nu au la ora actuala o rezolvare definitive). Pentru ca sunt cancere unde vindecarea nu mai este exceptia, ci este regula, cu tratamentele care sunt disponibile astazi”, a subliniat medicul.

Articolul precedentPneumo Road Show 2016, Timisoara
Articolul următorFABC: Este nevoie de un program national de screening pentru cancerul de san