OMS: 265.000 de decese anual sunt estimate a fi cauzate de arsuri. Multe dintre acestea puteau fi prevenite

0
24

Arsurile reprezinta o patologie subapreciata si subestimata de multi oameni ca impact fizic, psihic si financiar. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) aproximativ 265.000 de decese au fost cauzate de arsuri, in special in tarile cu venituri mici si mijlocii – jumatate dintre ele fiind inregistrate in regiunea de Sud-Est a Asiei.

Din punct de vedere al distributiei pe sexe, atat femeile cat si barbatii prezinta acelasi risc de a suferi arsuri, insa anumite modalitati de producere a acestor leziuni sunt diferit distribuite. Astfel, femeile prezinta un risc mai mare de a suferi o arsura in timpul focului deschis sau gatirea pe aragazuri nesigure sau prin flacari deschise pentru incalzire si iluminat sau chiar auto-dirijate sau prin violenta interpersonala.

Pe langa femei, a doua categorie vulnerabila in a suferi arsuri sunt copiii, unde, arsurile reprezinta a 11-a cauza de deces printre copiii cu varste cuprinse intre 1-9 ani sau a cincea cauza cea mai frecventa de leziuni non-fatale din copilarie. Arsurile copiilor rezulta din rele tratamente aplicate copilului, indica OMS in acelasi comunicat de presa.

Ad in title

Mai exista o serie de alti factori de risc pentru arsuri, inclusiv ocupatiile care cresc expunerea la foc, saracia, suprapopularea sau lipsa unor masuri adecvate de siguranta, plasarea fetelor tinere in roluri de uz casnic, cum ar fi gatit si ingrijirea copiilor mici, afectiuni medicale care stau la baza dizabilitatilor fizice si cognitive, inclusiv epilepsie, neuropatie periferica, abuzul de alcool si fumatul, un acces facil la substantele chimice folosite pentru agresiune (cum ar fi atacurile de violenta cu acid), utilizarea de kerosen (parafina) ca sursa de combustibil pentru aparate de uz casnic ne-electrice, masuri de siguranta inadecvate pentru gaz petrolier lichefiat si electricitate.

Pentru preventia arsurilor, OMS recomanda anumite strategii de prevenire prin care sa se abordeze riscurile pentru leziuni specifice, educatia pentru populatia si formarea comunitatilor vulnerabile in acordarii primului ajutor. Printre aceste masuri pe care o persoana le poate lua pentru prevenirea unei persoane de a suferi arsuri sau sa dezvolte leziuni pe suprafete mari de corp ale acestora se afla:

a· Oprirea procesul de ardere prin indepartarea imbracamintei si irigarea arsurilor;

a· Stingerea incendiului permitand pacientului sa se rostogoleasca pe sol sau prin aplicarea unei paturi sau prin utilizarea apei sau a altor lichide de stingere a incendiului;

a· Folosirea apei reci – pentru scaderea flacarilor si a temperaturii din incapere;

a· in cazul arsurilor chimice, indepartarea sau diluarea agentului chimic prin irigarea cu volume mari de apa.

a· infasurarea pacientului intr-o carpa curata si transportarea la cea mai apropiata unitate sanitara pentru ingrijiri medicale.

OMS sfatuieste persoanele urmatoarele:

a· Nu incepeti sa acordati primul ajutor inainte de a va asigura ca sunteti in siguranta – opriti curentul electric, purtati manusi pentru produse chimice;

a· Nu aplicati pasta, ulei, haldi (curcuma) sau bumbac brut pe arsura;

a· Nu aplicati gheata, deoarece adanceste prejudiciul;

a· Evitati racirea prelungita cu apa, deoarece aceasta va duce la hipotermie;

a· Nu deschideti blistere pana cand substantele antimicrobiene topice pot fi aplicate – cum ar fi printr-un furnizor de ingrijire a sanatatii;

a· Nu aplicati niciun material direct pe rana, deoarece ar putea sa va infecteze;

a· Evitati aplicarea de medicamente topice pana cand pacientului nu i se acorda ingrijirea medicala corespunzatoare.

Conform detaliilor OMS, o arsura este o leziune a pielii sau a altor tesuturi organice cauzate in principal de caldura sau radiatii radioactive, electricitate, frecare sau chiar contactul cu substante chimice. in cazul arsurilor termice, acestea apar cand unele sau toate celulele pielii sau alte tesuturi sunt distruse de lichide fierbinti (prin oparire), solide fierbinti (numite arsuri de contact) sau flacari (arsura prin flacara).

Articolul precedentStudiu: In Romania, 65% din populatie nu consuma fructe si legume
Articolul următorSpecialist: Anomaliile cromozomiale, durerile de spate sau schimbarea starii de sanatate, printre cauzele avortului spontan