Specialist: Anomaliile cromozomiale, durerile de spate sau schimbarea starii de sanatate, printre cauzele avortului spontan

0
706

Pentru femeile insarcinate, primul trimestru este unul in care poate aparea riscul unui avort spontan.

Printre cauzele unui avort spontan se afla anomaliile cromozomiale in ovulul fertilizat (ovulul sau spermatozoidul a avut numarul gresit de cromozomi, drept urmare, ovulul fertilizat nu se poate dezvolta in mod normal), durerile de spate, crampele sau durerile abdominale.

„Unele avorturi spontane sunt suspectate in timpul uneia dintre vizitele prenatale de rutina, atunci cand medicul sau moasa nu poate auzi bataile inimii copilului sau observa ca uterul nu este in crestere asa cum ar trebui. Adesea, embrionul sau fatul isi opreste dezvoltarea cu cateva saptamani inainte de a aparea simptomele unui avort, cum ar fi sangerare sau crampe. Crampele abdominale ar putea fi, de asemenea, un semn de avertizare ca veti suferi un avort spontan. Mergeti imediat la control ginecologic, mai ales in cazul in care crampele se simt mai puternice decat cele menstruale, daca sunt izolate intr-o parte sau sunt insotite de sangerare. Durerile abdominale incep, de obicei, dupa ce apar sangerarile vaginale si se pot simt la o intensitate scazuta sau pot fi persistente, usoare sau ascutite, insa pot fi sub forma unei presiuni pelviene care creaza disconfort”, a precizat dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie intr-un comunicat de presa.

Referitor la durerile de spate care pot anunta un avort spontan, acestea sunt de intensitate mai mica sau moderate, iar daca acestea sunt insotite de sangerare, femeia in cauza trebuie sa apeleze la consultul unui obstetrician.

Nelinistile legate de avortul spontan determina unele femei sa repete testul de sarcina dupa o anumita perioada, chiar daca au avut deja unul pozitiv. Dr. Silviu Istoc sfatuieste respectivele femei sa mearga la medicul ginecolog daca rezultatul ultimului test de sarcina e negativ.

Datele specialistilor referitoare la avortul spontan arata ca una din patru femei insarcinate are sangerari neregulate la inceputul sarcinii, iar cele mai multe dintre aceste sarcini nu se incheie cu avort spontan. De altfel, aproximativ 20% din sarcini se incheie cu un avort spontan, in timp ce peste 80% din aceste pierderi au loc pana in a douasprezecea saptamana de sarcina. De aceea, ginecologul recomanda femeilor care observa o secretie vaginala neobisnuita, inclusiv cheaguri de sange sau chiar aparitia unei hemoragii, sa consulte medicul, fiindca acestea sunt semne care indica faptul ca ar putea pierde sarcina.

Articolul precedentOMS: 265.000 de decese anual sunt estimate a fi cauzate de arsuri. Multe dintre acestea puteau fi prevenite
Articolul următorSinteza Raport de Control in cazul Colectiv: Lipsa personalului, infectii nosocomiale, neconcordante legislative