Studiu in jud. Arad: 81,3% dintre persoanele participante la studiu sunt supraponderale

0
54

O noua campanie de informare medicala pentru publicul larg si un screening pe tema bolilor cardiovasculare s-a incheiat in orasul Sebis, jud. Arad, conform unui comunicat de presa.

Campania s-a adresat persoanelor cu varsta de peste 30 de ani, cu domiciliul in Sebis, Dezna si Ranusa. La actiune au luat parte 493 de persoane, 60% femei si 40% barbati. Peste jumatate (56%) s-au incadrat in grupa de varsta 50-69 de ani si au fost persoane asigurate (93,6%).

Conferinta medicala a fost urmata de screening-ul persoanelor peste 30 de ani, care au completat chestionare, li s-au facut masuratori (tensiune, greutate, inaltime, circumferinta abdominala), li s-au recoltat analize de sange (glicemie, trigliceride, colesterol total, HDL, LDL, uree, creatinina), li s-au efectat un EKG. Toti participantii au beneficiat de consultatii cardiologice care au fost facute de dr Vesna Turcin si dr Andreea Sfordon.

S-au constatat urmatoarele aspecte dupa analizarea datelor:

a· 32,2% dintre participanti nu obisnuiesc sa mearga la controale periodice la medicul de familie;

a· Cele mai frecvente probleme cu care s-au prezentat la medicul de familie au fost durerile in piept (24,1%) si starea de oboseala (27,8%).

a· Motivele principale pentru care oamenii nu s-au prezentat la medic cand au avut palpitatii sau alte probleme cardiace au fost: prezentarea la UPU/CP (18,8%); nu au considerat ca e o problema deosebita (20,6%); problemele au trecut de la sine (19,9%).

a· 30% dintre persoane nu au facut niciodata analize pentru boli de inima;

a· Doar 52,7% dintre respondenti au afirmat ca stiu sa aiba boli de inima;

a· 16,03 % dintre femei si 59% dintre barbati au risc mai mare de 10% de a dezvolta accidente cardiovasculare coronariene in urmatorii 10 ani;

a· 40% prefera in primul rand sa consume carne, 44% legume, fructe, cereale;

a· 81,3% dintre participanti sunt supraponderali!

a· 13,2% sunt fumatori;

a· 25% dintre participanti nu si-au masurat niciodata glicemia;

a· 74.4% dintre participantii la campanie au risc crescut de a face diabet, conform scorului de risc american!

a· 87.8% fac miscare mai mult de 30 de minute in fiecare zi;

a· 67 de persoane au fost diagnosticate cu HTA;

a· 160 de persoane au aflat ca au si alte patologii in afara de hipertensiune;

a· Au fost facute 253 de recomandari pentru investigatii suplimentare.

Peste 200 de persoane urmeaza sa repete glicemia si sa faca teste de toleranta la glucoza. Din 493 de persoane participante la campanie doar 60 au fost fost declarate sanatoase din punct de vedere cardiologic!

in urma rezultatelor obtinute la Ghioroc si Sebis, Comisia Consultativa Arad va stabili un set de masuri pe termen scurt, mediu si lung.

Pe 16 iunie a avut loc un proiect pilot de informare pe teme medicale cu accent pe bolile cardiovasculare adresat copiilor din clasele V-VIII din Şcoala generala din Ghioroc. Obiectivul principal este de a ajuta copiii sa dezvolte un stil de viata sanatos, sa nu se apuce de fumat si sa isi ajute si parintii si persoanele apropiate sa inteleaga cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare.

Nicolae Iotcu, presedinte CJ Arad a declarat: „Dupa ce am studiat situatia in mediul rural, respectiv in cel urban mic, ne vom indrepta atentia catre locuitorii Municipiului Arad, cu actiuni adresate publicului larg cu varsta de peste 30 de ani, dar si elevilor care invata in Arad. Actiunile Comisiei vor avea continuitate si in toamna va vom anunta si planul de masuri adoptate de catre Comisie. Pe langa planul de reabilitare, modernizare si construirea de locatii noi pentru Spital, pe langa actiunile de preventie, ne intereseaza foarte mult gradul de satisfactie al pacientilor din Arad. in viitorul apropiat vom derula si actiuni prin care sa aflam ce isi doreste omul sanatos din Arad de la sistemul medical public si, mai ales, care sunt provocarile cu care se confrunta pacientul care se adreseaza SCJU si cu ce solutii practice putem sa venim in intampinarea lor”.

Mai multe detalii despre campania medicala din jud. Arad pe site-ul: www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentInitiativa a Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie: Bolnavii cu tulburare afectiva bipolara pot invinge prejudecatile
Articolul următorProf. univ. dr. Dan Prelipceanu: Numarul pacientilor cu tulburare bipolara din Romania este aproximativ 150.000