Initiativa a Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie: Bolnavii cu tulburare afectiva bipolara pot invinge prejudecatile

0
51

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie lanseaza campania de comunicare „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul!” pentru a veni in sprijinul persoanelor care sufera de tulburare afectiva bipolara. Initiativa are ca principale obiective popularizarea in randul opiniei publice a informatiilor referitoare la implicatiile pe care tulburarea afectiva bipolara le are in vietile celor bolnavi, precum si crearea de grupuri-suport pentru pacientii care au aceasta afectiune.

Pe parcursul campaniei vor fi organizate patru intalniri cu presa, in patru orase din Romania, respectiv in Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara. in cadrul intalnirilor cu media vor fi abordate teme referitoare la tulburarea afectiva bipolara, masurile ce trebuie luate la primele semne de boala, cat si la implicarea persoanelor apropiate bolnavilor in gestionarea si controlul afectiunii.

„Persoanele care se lupta cu afectiuni psihice, precum tulburarea afectiva bipolara, au mare nevoie de suportul si intelegerea familiei si a celor apropiati, cat si de actiuni din partea autoritatilor, in vederea unei integrari sociale eficiente. Campania „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul!” este o initiativa pozitiva, intr-un demers necesar: cel de a ajuta persoanele cu tulburare afectiva bipolara sa traiasca o viata normala, in care stigmatul social si prejudecatile sa fie depasite. Implicarea media in transmiterea si popularizarea acestor mesaje este esentiala. incercam sa ii ajutam pe bolnavi sa se simta acceptati si integrati si, totodata, sa ii informam pe membrii familiilor acestora si pe cei care cunosc persoane cu tulburare afectiva bipolara despre modurile in care ii pot ajuta si sustine moral, aratandu-le ca sunt alaturi de ei.”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Nirestean, Presedintele Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tulburarea afectiva bipolara este caracterizata de prezenta episoadelor maniacale (de fericire, beatitudine), alternativ cu episoade depresive (tristete profunda), separate de perioade relative de timp in care starea pacientului este una stabila, normala.

Articolul precedentPremiera pentru sistemul medical privat din Romania: Cancer de esofag operat cu succes
Articolul următorStudiu in jud. Arad: 81,3% dintre persoanele participante la studiu sunt supraponderale