Vieti salvate in Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni

0
57

Patru transplanturi renale sunt in derulare la Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal de la Fundeni, cele patru grefe fiind recoltate de la doi pacienti ce au intrat, noaptea trecuta, in moarte cerebrala, conform unui comunicat de presa.

Unul dintre pacienti, o femeie in varsta de 66 de ani, a suferit un accident vascular cerebral, iar cel de-al doilea, un barbat, in varsta de 45 de ani, a fost victima unui traumatism cranio-cerebral.

Primii doi receptori sunt barbati, pacienti aflati pe hemodializa. Primul este din judetul Arges si are varsta de 32 de ani. Cel de-al doilea in varsta de 36 de ani, fiind din Prahova. Ceilalti doi pacienti care vor beneficia de transplant renal se aflau pe hemodializa. Este vorba despre un barbat in varsta de 59 de ani din Bucuresti, de 6 luni pe hemodializa, iar celalalt pacient – o femeie, in varsta de 43 de ani, din Pitesti, avea rinichi polichistic si se afla pe hemodializa din anul 2008.

„Dupa o perioada de cateva luni, in care numarul donatorilor in moarte cerebrala a fost foarte mic, avem o veste buna pentru pacientii nostri: prelevarea si transplantarea a 4 rinichi, in aceeasi zi, ceea ce constituie o sansa deosebita pentru bolnavii aflati in dializa. O mai buna colaborare in sectiile de ATI si un ritm sustinut al diagnosticului de moarte cerebrala si consecutiv al prelevarilor de organe este imperios necesar pentru a salva vietile a cat mai multor oameni aflati in suferinta. Selectia pacientilor nu se poate face aleatoriu, ci in urma unor criterii medicale standardizate, utilizate de altfel, in toate centrele de transplant din Europa si din intreaga lume. intre donator si receptor trebuie sa existe o serie intreaga de compatibilitati precum cea de grup sangvin, cea imunologica de minim 50%, ideal ar fi cea intalnita la gemeni de 100%, precum si conditia biologica a receptorului care trebuie sa nu prezinte coexistente morbide si nici contraindicatii de anestezie sau chirurgicale pentru o operatie dificila.”, a declarat Acad. I.Sinescu, directorul Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni.

Statistica realizata pentru perioada 2005-2014 la Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni arata o rata de supravietuire post-transplant mult mai ridicata, in comparatie cu statistica europeana, care indica un procent de 65%.

Articolul precedentPremiera pentru sistemul medical privat din Romania: Cancer de esofag operat cu succes
Articolul următorStudiu in jud. Arad: 81,3% dintre persoanele participante la studiu sunt supraponderale