Prof. univ. dr. Dan Prelipceanu: Numarul pacientilor cu tulburare bipolara din Romania este aproximativ 150.000

0
50

in cadrul conferintei de presa „intre DEPRESIE si EUFORIE: Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul!”, initiativa a Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie, prof. univ. dr. Dan Prelipceanu a declarat ca „in Romania sunt aproximativ 150.000 de pacienti diagnosticati cu aceasta tulburare psihiatrica, respectiv urmeaza un tratament individualizat. (a€¦) Costurile sistemului de sanatate pentru tulburarea bipolara sunt uriase. De exemplu, in SUA aceste costuri sunt de cateva sute de miliarde de dolari. Costurile imense raman si pentru sistemul medical romanesc.”

Un alt mesaj important a fost acela al prof. univ. Dr. Dan Prelipceanu referitor la tulburarea afectiva bipolara, respectiv ca „Tulburarea bipolara este o boala tratabila!”. in acest sens, medicul specialist a precizat ca tulburarea bipolara este ca orice alta boala cronica, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala, doar ca pacientii se simt rusinati in a se adresa medicului specialist.

Modul in care evolueaza boala depinde de adresabilitatea pacientului la medicul specialist, dar si de complianta pacientului la tratament – un astfel de tratament este gratuit si individualizat.

La nivel national se vor mai desfasura alte 3 conferinte de presa, respectiv in Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, in care se va discuta despre problematica tulburarii bipolare.

Articolul precedentStudiu in jud. Arad: 81,3% dintre persoanele participante la studiu sunt supraponderale
Articolul următorPeste 1000 de profesionisti din 60 de tari la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2015