Tulburarea afectiva bipolara, o problema severa de sanatate care poate fi controlata

0
330

Problematica tulburarii afective bipolare a fost punctul central al discutiilor in cadrul conferintei de presa „intre DEPRESIE si EUFORIE: Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul!”, o initiativa a Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie.

La evenimentul derulat in Bucuresti, Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu (Sectia IX Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” Bucuresti) si Prof. Univ. Dr. Mirela Manea (sef Sectia IV Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” Bucuresti) au prezentat caracteristicile acestei afectiuni psihice severe, implicatiile pe care le are si felul in care boala poate fi controlata.

„Cunoasterea afectiunii si educatia sunt foarte importante pentru pacientul cu tulburare afectiva bipolara, dar si pentru cei apropiati lui. Pacientul trebuie sa inteleaga ce inseamna tulburarea afectiva bipolara, ce implicatii are pentru el, la nivel personal si social, pentru a o putea controla. De aceea, acesta trebuie sa stie cum se manifesta tulburarea afectiva bipolara, care sunt elementele care definesc fazele de manie, respectiv depresie, ca sa poata adopta un comportament preventiv. Totodata, persoana care sufera de aceasta afectiune are nevoie de suportul familiei, si al celor din jur. Iar pentru aceasta este nevoie de o crestere a gradului de informare cu privire la tulburarea afectiva bipolara, exact ceea ce urmareste campania „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul”.”,a declarat Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu.

Desi instalarea tulburarii afective bipolare poate avea loc in orice moment al vietii, frecvent, debutul afectiunii apare in intervalul 15-20 de ani, adica la adultul tanar, a explicat Prof. Univ. Dr. Mirela Manea.

„Adultul tanar experimenteaza modificari comportamentale si beneficiaza de transformari sociale, profesionale si emotionale importante. in aceasta etapa a vietii, poate sa se instaleze tulburarea afectiva bipolara, cel mai adesea printr-un episod depresiv, pe care pacientul, familia sau prietenii sa nu-l recunoasca si in felul acesta, daca starea lui nu o impune, sa nu se prezinte la medic. in conditiile unei evolutii de mai lunga durata fara o diagnosticare corecta si un management adecvat al tulburarii afective bipolare, apar urmarile care pot cuprinde inclusiv modificari cognitive. Cauzele exacte ale acestei afectiuni nu sunt cunoscute, insa pot avea baze genetice, neurobiochimice, sau pot fi influentate de stilul de viata, ritmul biologic, evenimentele stresante sau mediul in care a trait pacientul. Problematica tulburarii afective bipolare este deosebit de complexa, dar prin aceasta campanie, sunt convinsa ca vom reusi sa extindem cunostintele, cel putin de baza, referitoare la aceasta afectiune in randul publicului interesat, pentru binele pacientilor si pentru diagnosticarea precoce si inceperea unui tratament”, a mentionat sefa Sectiei IV Psihiatrie a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” Bucuresti.

Conferinta de presa este parte din campania „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul” si prima dintr-o serie de patru astfel de actiuni care vor avea loc in Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Campania este derulata de catre Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, cu sprijinul companiei AstraZeneca. Initiativa, care vizeaza extinderea nivelului de informare cu privire la problematica tulburarii afective bipolare in randul opiniei publice, vine sa completeze campania „Regaseste-ti echilibrul” demarata in noiembrie 2014. Aceasta din urma, adresata pacientilor cu tulburare afectiva bipolara, se deruleaza in clinici si cabinete de specialitate fiind menita sa ajute la o gestionare mai buna a afectiunii prin controlul stilului de viata.

Articolul precedentStudiu in jud. Arad: 81,3% dintre persoanele participante la studiu sunt supraponderale
Articolul următorPeste 1000 de profesionisti din 60 de tari la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2015