Studiu: Hipotermia organelor donatorilor poate creste calitatea transplantului de rinichi

0
56

Un studiu american derulat de catre cercetatori de la Universitatea din California, San Francisco, publicat in University of California San Francisco a relevat faptul ca inducerea usoara a hipotermiei in organele donatorilor decedati reduce cu 38% probabilitatea respingerii grefei, carora le este efectuat un transplant de rinichi.

40% dintre pacientii care au suferit o operatie de transplant de rinichi sufera de intarziere a functiei grefei.

in prezent, 101.144 pacientii asteapta un transplant de rinichi, potrivit Departamentul de Sanatate si Servicii umane din Statele Unite ale Americii.

Hipotermia terapeutica este deja utilizata in tratamentul pacientilor cu accident vascular cerebral, asfixiere si anumite tipuri de stop cardiac pentru a pastra functia sistemului nervos.

in acest studiu, 572 pacienti au primit transplanturile de rinichi de la donatorii implicati studiu – 287 de donatori au fost in grupul cu organele aflate la temperatura corpului si 285 de donatori au fost in grupul cu hipotermie terapeutica.

Cercetatorii au descoperit ca functia de grefa intarziata s-a dezvoltat la 112 pacienti (39%) care au primit transplanturi de la donorii din grupul cu organele temperatura corpului, fata de numai 79 de pacienti (28%) care au primit transplanturi din grupul de donori cu hipotermie terapeutica.

Cercetatorii sustin ca efectul de hipotermie terapeutica, in vederea protectiei renale in transplant, a fost incerta. Cu toate acestea, protocoalele actuale de transplant stipuleaza ca organismele donatorilor de organe trebuie sa fie la temperatura corpului normala, conducand adesea la incalzirea in mod activ a restul organelor.

Articolul precedentStudiu: 47% dintre decesele din Romania sunt cauzate de bolile cardiovasculare
Articolul următorProf. dr. doc. Iulian Mincu s-a stins din viata in aceasta dupa-amiaza