Podiatrul, specialistul care are grija de sanatatea picioarelor

0
23

Un numar total de 26 de oase, impreuna cu muschi, nervi, ligamente si vase de sange, alcatuiesc o structura anatomica importanta, laba piciorului.

Acesta parte a corpului uman nici nu ar putea sa fie altfel decat foarte complexa si solicitata, pentru ca are ca atributie sustinerea intregii greutati corporale, determinand totodata miscarea si controlul echilibrului.

Daca in organism exista anumite afectiuni sau boli cronice, precum diabetul, una printre primele zone ale corpului care prezinta simptome vizibile este laba piciorului.

Ad in title

Persoanele care sufera de afectiuni ale picioarelor se pot adresa cu incredere unui specialist in podiatrie, o disciplina medicala recunoscuta in 19 tari ale lumii si care capata tot mai mult contur, la nivel mondial. Podiatrul isi dedica viata profesionala tratamentului si prevenirii bolilor si ranilor care pot sa apara la nivelul labei piciorului sau al gleznei pacientului.

Specialistul podiatru are o contributie esentiala in diagnosticarea si tratamentul pacientilor cu picior diabetic, efectuand procedurile de tratament specifice: taierea unghiilor, eliminarea bataturilor sau a tesutului mort, ingrijirea pielii uscate, aplicarea pansamentului etc.

Chiar daca locul sau intr-o echipa de ingrijire a pacientilor cu diabet este necesara si recunoscuta, atributiile unui medic podiatru sunt mai extinse.

La cabinetul sau, un podiatru intampina cazuri variate si are grija de pacienti cu fracturi, probleme ale pielii si unghiilor, aparute in zona labei piciorului, ulceratii si tumori.

Potrivit Federatiei Internationale de Podiatrie, in slujba specialistului podiatru mai intra si afectiuni ale membrelor inferioare precum: piciorul plat, diferite inflamatii, fasciita plantara, infectiile fungice, piciorul de atlet.

Specialistul in podiatrie poate sa opereze un pacient la nivelul oaselor piciorului, al ligamentelor, tendoanelor, articulatiilor si gleznei. Cele mai frecvente proceduri chirurgicale in zona membrelor inferioare vizeaza corectarea monturilor, excizia chirurgicala a nevromului, reconstructia ligamentelor gleznei, reconstructia degetului „in ciocan”, tratamentul sindromului de tunel tarsian si altele.

Articol oferit cu sprijinul Asociatiei de Podiatrie.

Articolul precedentStudiu: 47% dintre decesele din Romania sunt cauzate de bolile cardiovasculare
Articolul următorProf. dr. doc. Iulian Mincu s-a stins din viata in aceasta dupa-amiaza