Studiu: 47% dintre decesele din Romania sunt cauzate de bolile cardiovasculare

0
54

Aproximativ 47% dintre decesele din Romania sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cu o incidenta mai mare in randul femeilor- 52% vs. 42% in randul barbatilor, conform unui comunicat de presa.

in ultimii ani s-a constatat o scadere semnificativa a varstei la care debuteaza bolile cardiovasculare, in special cele cardiovasculare ischemice precum angina pectorala sau infarctul miocardic acut. Mai exact, de la 45 de ani, cum se observa in trecut, cele doua afectiuni apar, in prezent, de la 35 de ani.

a€œOdata cu cresterea incidentei bolilor cardiovasculare si scaderea varstei de debut a acestora se simte o nevoie acuta de tratamente revolutionare care sa redea sanatatea pacientilor in cat mai scurt timp. Unul dintre aceste tratamente de ultima generatie este reprezentat de stentul coronarian complet bioresorbabil. Procedura se efectueaza in sala de angiografie de catre medicul interventionist, se realizeaza printr-o punctie de 1-2 mm la nivelul mainii sau piciorului, iar prin aceasta punctie se introduc catetere de ghidaj (tuburi subtiri de plastic). Prin aceste catetere se livreaza si se monteaza stenturile pe arterele inimii. Beneficiul imens al procedurii este ca trateaza afectiunea ischemica (ingustarea sau blocarea vaselor de sange), iar pacientul se externeaza dupa doar 24 de ore.a€œ, a declarat dr. Marin Postu, medic specialist cardiolog, supraspecializat in Cardiologie Interventionala.

in ceea ce priveste beneficiile stentului, acestea sunt caracterizate prin cele trei metode de comportament ale acestuia. Mai exact, dupa montare se comporta ca o structura prin care poate circula liber sangele, tratand astfel afectiunea cardiovasculara ischemica, iar la un an sau doi ani de la montare, acesta se dizolva transformandu-se in dioxid de carbon si apa, elemente biocompatibile. De asemenea, se elibereaza timp de cateva luni un medicament antiproliferativ, adica se impiedica cresterea excesiva a tesutului in interiorul stentului, se mai precizeaza in comunicat.

Articolul precedentRotavirusul – un virus care poate aparea la orice varsta
Articolul următorStudiu: Hipotermia organelor donatorilor poate creste calitatea transplantului de rinichi