Studiu: Fumatorii sub 50 de ani prezinta un risc de peste opt ori mai crescut de a suferi un atac de cord decat nefumatorii

0
23

Fumatorii in varsta de sub 50 de ani prezinta un risc de peste opt ori mai crescut de a suferi un atac de cord in comparatie cu nefumatorii de aceeasi varsta, se arata intr-un studiu condus de catre Sheffield Teaching Hospitals, in parteneriat cu Universitatea din Sheffield (Marea Britanie).

Aceasta cercetare este prima de acest gen in care se cuantifica riscul unui atac de cord major si efectele prin care fumatul pune viata in pericol.

in acest studiu, cercetatorii au folosit date provenind din cadrul Oficiului National de Statistica Integrat pentru Studiul Gospodariilor (ONS-IHS) al regiunii South Yorkshire. Pentru aceasta cercetare au fost inrolate 1727 de persoane, dintre care aproape jumatate (48.5%) erau fumatori, aproximativ un sfert (peste 27%) dintre participanti erau fosti fumatori, iar un sfert (peste 24%), nefumatori. Fumatorii actuali au fost cu 10-11 ani mai tineri decat fostii fumatori sau nefumatorii cand au prezentat un atac de cord.

Ad in title

De alfel, fumatorii tineri alaturi de fostii fumatori au prezentat episoade de boli ale arterelor coronare, de doua ori mai frecvente fata de nefumatori. De asemenea, tot aceste persoane aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta boli vasculare periferice in comparatie cu nefumatorii – boala vasculara periferica este o afectiune in care se acumuleaza depozite de grasime in vasele de sange, prin care se limiteaza alimentarea cu sange de la nivelul membrelor inferioare.

in comparatie cu persoanele care fumeaza de mult timp, cercetatorii spun ca riscul mult mai mare de infarct miocardic acut in randul fumatorilor tineri nu este usor de explicat, fiindca acestia nu au multi factori de ris, cum ar fi hipertensiunea arteriala, nivel ridicat al colesterolului sau diabetul zaharat.

Prin urmare, fumatul poate fi cel mai important factor de risc, iar acest lucru a fost demonstrat si de alte cercetari ce arata ca depozitele de grasime de pe arterele de fumatorilor difera de cele ale nefumatorilor, dar si faptul ca par a fi mai vulnerabile la rupere.

Articolul precedentMS: 22 de unitati de ATI de grad III, care se ocupa de ingrijirea pacientilor neonatali, au primit fonduri majorate in 2016
Articolul următorOMS: Se estimeaza ca anemia afecteaza aproximativ 40% din copiii prescolari in tarile in curs de dezvoltare