MS: 22 de unitati de ATI de grad III, care se ocupa de ingrijirea pacientilor neonatali, au primit fonduri majorate in 2016

0
50

22 de unitati de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) de grad III, care se ocupa de ingrijirea nou-nascutilor cu afectiuni critice,au primit fonduri majorate in 2016, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii (MS).

Mai exact, suma alocata initial (de 7,2 milioane de lei) a fost suplimentata cu alte 5,2 milioane de lei, printr-o rectificare bugetara din luna august. Majorarea bugetara a fost realizata din fondurile generale alocate de catre Ministerul Sanatatii pentru actiunile prioritare de ATI.

Banii au fost alocati pentru a veni in sprijinul nou-nascutilor aflati in stare critica si au fost folositi pentru achizitionarea materialelor medicale, a medicamentelor, a reactivilor sau au fost cheltuiti pe piese de schimb pentru reparatiile de aparatura medicala invechita.

„Suplimentarea bugetara a fost un pas important pentru incercarea de a sterge diferentele in ingrijirea pacientilor critici in Romania. Adult, copil, nou-nascut, toti trebuie tratati cu aceeasi atentie de Statul roman. Unul dintre rezultatele concrete ale suplimentarii bugetare a fost faptul ca in multe spitale a fost asigurat accesul la consumabile medicale mai scumpe si mai bune, salvandu-se astfel viata unor pacienti cu dializa sau a altora aflati in sectiile de chirurgie cardiaca ori de neurochirurgie”, a declarat in comunicatul de presa Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii.

Masura majorarii bugetului din domeniul ingrijirii bebelusilor a fost luata in contextul Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020, care are ca Obiectiv Strategic 1 – „imbunatatirea starii de sanatate si de nutritie a mamei si a copilului si reducerea riscului de deces matern si infantil”.

in ultimii 15 ani, rata mortalitatii infantile a inregistrat o scadere constanta in Romania, insa continua sa ramana ridicata comparativ cu media UE. in 2014, rata mortalitatii infantile in tara noastra era de 8,8%, aproape de doua ori mai mare decat media UE, se mai arata in acelasi comunicat de presa.

Articolul precedentOMS: Aproximativ 18 milioane de oameni infectati cu HIV nu primesc tratament. Majoritatea nu stie ca este infectata
Articolul următorStudiu: Fumatorii sub 50 de ani prezinta un risc de peste opt ori mai crescut de a suferi un atac de cord decat nefumatorii