Studiu: Fibrele solubile din porumb pot imbunatati sanatatea oaselor femeilor

0
421

Includerea in alimentatie a fibrelor solubile din porumb in adolescenta si post-menopauza poate imbunatati sanatatea oaselor, potrivit unui comunicat de presa al Universitatii Purdue, din Indiana (Statele Unite ale Americii).

intr-un prim studiu au participat 14 femei sanatoase aflate la menopauza, care au consumat 0 g/zi, 10 g/zi si 20 g/zi fibre solubile din porumb timp de 50 de zile.

in cel de-al doilea studiu au fost inrolate 28 de adolescente sanatoase, cu varste intre 11-14 ani, care au fost repartizate, de asemenea, in 3 grupe, consumand aceleasi doze de fibre solubile din porumb, respectiv 0 g/zi, 10 g/zi si 20 g/zi fibre incluse in alimentatia obisnuita.

in ambele studii s-au masurat izotopii stabili de calciu (41Ca, 43 Ca si 44 Ca) din urina, iar prin reactia de amplificare in lant a polimerazei (PCR) s-au secventiat genele ARNr 16S din compozitia microbiana fecala. Pentru a determina efectele fibrelor solubile din porumb asupra absorbtiei calciului si pentru a compara rezultatele mediilor microbiene cercetatorii au utilizat modelul ANOVA si analiza Friedman.

in ambele studii, rezultatele au aratat efecte doza – raspuns in cazul consumului a 10 g/zi si 20 g/zi de fibra solubila din porumb. Mai exact, oamenii de stiinta au observat o imbunatatire cu 4% si 7% a retentiei calciului osos. Astfel, biomarkerii turnover-ului osos (telpeptida N – terminal si osteocalcina) nu au fost modificati, insa a crescut semnificativ fosfataza alcalina specifica osoasa (markerul formarii osoase).

in cazul rezultatelor studiului adolescentelor, atat consumul de 10 g/zi, cat si 20 g/zi au dus la imbunatatirea absorbtiei calciului cu 12%, ceea ce contribuie la construirea noii mase scheletale cu 1,8% pe an.

Concluziile studiilor au fost ca un consum zilnic al fibrelor solubile din porumb creste retentia osoasa a calciului in cazul femeilor aflate la menopauza si imbunatateste echilibrul calciului osos la un aport in alimentatie a 50 mg/zi de fibre. in cazul adolescentelor, rezultatele studiului arata ca nivelurile optime de calciu duc la o crestere sanatoasa a oaselor in timpul pubertatii, prin care se poate preveni osteoporoza care apare mai tarziu in viata.

Articolul precedentStudiu APC: Deodorantele roll-on contin substante cu potential cancerigen, alergenic, care pot afecta multe aparate si sisteme
Articolul următorProfesorul Mihai Voiculescu a decedat. Dumnezeu sa-l odihneasca!