Studiu APC: Deodorantele roll-on contin substante cu potential cancerigen, alergenic, care pot afecta multe aparate si sisteme

0
393

Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat un nou studiu numit „Sa invatam sa gandim in termeni chimici” in cadrul Campaniei Nationale de Informare si Educare, potrivit unui comunicat de presa. Pentru acest studiu, au fost achizitionate in perioada 6 iulie – 10 iulie 2016 din marile structuri comerciale 31 de produse deodorante tip roll-on in vederea analizarii compozitiei chimice a acestora. Analiza a fost realizata de catre o echipa de experti ai Consiliului Consumatorilor din Danemarca care lucreaza in cadrul unui proiect intitulat „Gandeste in termeni chimici”, cu scopul de a ajuta consumatorii sa evite substantele chimice cu potential nociv din produsele cosmetice.

Analizele acestor produse au aratat in cazul parfumurilor sintetice (de tip fragrance) ca sunt peste 200 de ingrediente in compozitia lor. Totodata, aceste produse contin cantitati mari de toxine si chimicale neafisate. in acest sens, expertii din Danemarca au identificat urmatoarele substante aromatizante care pot provoca alergii: Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Coumarin, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene si Linalool.

in multe cazuri, parfumurile de tip fragrance contin ftalati, substante care au rolul de a face mirosul „aromei” sa persiste. Ftalatii patrund foarte rapid in piele, iar acest lucru poate creste riscul aparitiei iritatiilor pielii, dermatitelor, dar si alte simptome precum migrene, ameteli, tuse violenta sau hiperpigmentare, se arata in comunicatul de presa.

O alta substanta gasita in 7% dintre produsele analizate in cadrul studiului este triclosanul. Acesta reprezinta o substanta antifungica si antibacteriana si care poate modifica in organismul unei femei nivelul estrogenului – generand efecte precum cresterea masei musculare, aparitia pilozitatii (pe fata, maini, zona pieptului). in cazul barbatilor, triclosanul poate sa creasca nivelul testosteronului din organism, provocand sensibilitati fizice sau psihice, stari de nervozitate si irascibilitate. Cu toate acestea, triclosanul poate creste rezistenta la bacterii si, in plus, acesta prezinta potential carcinogen. Totusi, utilizarea triclosanului in produsele cosmetice a fost restransa de Comisia Europeana in anul 2014.

in 29% dintre produsele analizate s-a gasit BHT (Hidroxitoluen butilat), un compus chimic utilizat ca antioxidant in produsele cosmetice. De altfel, rolul BTH este de prevenire sau incetinire a deteriorarii cosmeticelor sau produselor de ingrijire personal – deteriorare care are loc prin reactiile chimice la contactul cu oxigenul. Potrivit comunicatului, BHT poate provoca in concentratii mari leziuni la nivelul ficatului, posibile perturbari ale sistemului endocrin, dar si aparitia unor tumori – potential cancerigen. De asemenea, BTH poate produce in randul copiilor astm bronsic si probleme de comportament.

Rezultatele analizelor deodorantilor au mai aratat ca in 10% dintre produse s-au gasit si conservanti care elibereaza formaldehida (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil urea). Acesti compusi chimici elibereaza incet, dar continuu, cantitati mici de formaldehida, renumite substante chimice cu potential crescut cancerigen. in cazul conservantilor care elibereaza formaldehida, conform comunicatului APC, efectele toxice sunt multiple, incepand cu dermatitele de contact, durerile articulare sau alergii, pana la cele care implica manifestari neurologice (dureri de cap, vertij, ameteala), psihiatrice (depresie, insomnia), cardiace (dureri in piept, oboseala cronica) sau O.R.L. (infectii ale urechii).

Printre alte produse chimice folosite in cele 31 de produse analizate se intalnesc siloxanii, Iodopropinil butylcarbamate (3% dintre deodorante) si clorhidratul de aluminiu (23% din produse).

Siloxanii (ciclopentasiloxan, cyclomethicone) sunt ingrediente pe baza de silicon, iar in industria cosmetica se utilizeaza pentru a inmuia, netezi si hidrata – acesti compusi apar si in cremele hidratante, dar si in cazul deodorantelor solide pentru a facilita alunecarea pe piele. Potrivit APC, siloxanii sunt suspectati pentru producerea de perturbari ale sistemului endocrin, imunitar si aparatului reproducator, dar si pentru mediul inconjurator.

Iodopropinil butylcarbamate reprezinta un conservant folosit ca alternativa la parabeni, poate provoca iritatii ale pielii si prezinta riscuri de toxicitate gastrointestinala si hepatica. De asemenea, APC mentioneaza Directiva UE 1223/2009, potrivit careia acest conservant se poate folosi in cosmetice si produse de ingrijire personala (inclusiv antiperspirante/deodorante) in concentratii de pana la 0.0075%.

Clorhidrat de aluminiu este un ingredient care are rol antiperspirant, astringent si de deodorant. APC specifica in comunicat ca deodorantele care contin clorhidratul de aluminiu nu trebuie aplicate pe zone cu rani deschise – cum ar fi micile taieturi provocate de lama de ras, iritatiile sau cosurile. Mai precis, aluminiul patrunde prin leziunile de la nivelul pielii in organism si poate avea efecte nocive (toxice) asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului. Pentru a preveni aceste efecte, Agentia Franceza de Siguranta Sanitara le recomanda producatorilor de cosmetice sa reduca la 0,6% cantitatea de aluminiu din deodorante si antiperspirante.

Ca urmare a acestui studiu, reprezentantii APC atrag atentia asupra efectelor acestor compusi si a ingredientelor lor atat in populatie, cat si factorilor decizionali din domeniul sanatatii.

„Avand in vedere ca in acest tip de produs predomina ingredientele de natura chimica, consumatorii cu probleme de sanatate trebuie sa se informeze in prealabil la medicul dermatolog. Deodorantele ar trebui tratate cu cea mai mare grija, in special de catre Ministerul Sanatatii, care ar trebui sa realizeze controale periodice si testari ale produselor cosmetice. in prezent, agentii economici pot comercializa orice produs cosmetic numai in baza unei notificari adresate Ministerului Sanatatii, care de fapt inseamna doar o luare in evidenta a acestora. Avand in vedere compozitia chimica a unor deodorante, ne exprimam temerea in legatura cu potentialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creeaza o lipsa de siguranta pentru consumatori. Solicitam in mod public Ministerului Sanatatii sa realizeze o analiza a compozitiei chimice a deodorantelor comercializate in prezent pe piata romaneasca, in vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru sanatatea consumatorilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele Asociatiei Pro Consumatori.

Articolul precedentBolile infectioase transmise prin vectori afecteaza peste 1 miliard de persoane din intreaga lume
Articolul următorStudiu: Fibrele solubile din porumb pot imbunatati sanatatea oaselor femeilor