Bolile infectioase transmise prin vectori afecteaza peste 1 miliard de persoane din intreaga lume

0
350

Bolile infectioase sunt frecvent asociate cu organisme care pot transmite intre oameni sau de la animale la om, numite vectori.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), multi dintre acesti vectori prin care se transmit anumite boli infectioase sunt insecte care ingereaza microorganisme patogene in timpul ce se hranesc cu sangele unei gazde infectate (umane sau animale). Acele microorganisme sunt injectate mai tarziu intr-o noua gazda in timpul altei mese, se arata intr-un comunicat de presa al OMS.

Cei mai cunoscuti vectori care transmit boli infectioase sunt tantarii. Urmatoarele specii care pot cauza boli infectioase sunt capusele, mustele, puricii, gandacii, precum si unele specii de melci acvatici de apa dulce sau mustele de nisip.

in fiecare an, conform datelor OMS sun inregistrate mai mult de 1 miliard de cazuri de boli infectioase transmise prin vectori, dar si peste 1 milion de decese asociate acestora. Printre astfel de boli la nivel global se numara malaria, febra dengue, schistosomiaza, trypanosomiaza africana umana, leishmanioza, boala Chagas, Zika, febra galbena, encefalita japoneza, boala Lyme sau febra West Nile. Cu toate acestea, OMS mentioneaza ca din totalul bolilor infectioase, numai 17% sunt boli infectioase transmise prin vectori.

intre cauzele care determina distributia acestor boli sunt cele care tin de dinamica complexa a factorilor de mediu si celor sociali. in acest sens, OMS precizeaza rolul asupra transmiterii bolilor in ultimii ani a globalizarii calatoriilor si comertului, urbanizarii neplanificate si urmarile asupra mediului – schimbarile climatice au un impact semnificativ. in cazul unor boli infectioase transmise prin vectori, cum ar fi febra Dengue, Chikungunya si virusul West Nile aceste infectii sunt incep sa apara in anumite tari in care acestea nu erau cunoscute anterior. De asemenea, modificarile practicilor agricole cauzate de variatia de temperatura si cantitatile precipitatiilor cazute intr-o anumita zona geografica pot contribui la prezenta si dezvoltarea numarului bolilor transmise prin vectori. Cu toate acestea, OMS specifica in acelasi comunicat ca anumite informatii climatice pot fi folosite pentru a monitoriza si anticipa tendintele de distributie pe termen lung a infectiilor transmise prin vectori – cum ar fi in cazul malariei si a altor boli in care influenta climei a fost sesizata.

Un factor foarte important pe care OMS il indica in controlul si eliminarea bolilor infectioase transmise prin vectori il reprezinta asigurarea accesului persoanelor la surse apa conforme (autorizate).

Articolul precedentDSP: Infectia cu virusul West Nile in forma severa provoaca sechele, insa poate fi prevenita
Articolul următorStudiu APC: Deodorantele roll-on contin substante cu potential cancerigen, alergenic, care pot afecta multe aparate si sisteme