DSP: Infectia cu virusul West Nile in forma severa provoaca sechele, insa poate fi prevenita

0
332

Infectia cu virusul West Nile afecteaza sistemul nervos central, iar manifestarile sunt in grade diferite, potrivit unui comunicat al Directiei de Sanatate Publica Sibiu (DSP SB).

Mai exact, daca in cazul majoritatii oamenilor infectati nu exista simptome (aproximativ 80%), alte persoane infectate cu virusul West Nile (20% din totalul cazurilor) pot prezenta o forma usoara de infectie. in forma usoara de infectie cu virus West Nile simptomele constau in febra, dureri de cap, dureri de corp, greata, voma si uneori cresterea in volum a ganglionilor limfatici, dar si eruptia cutanata pe fata anterioara si posterioara a toracelui si abdomenului.

De asemenea, potrivit comunicatului DSP SB, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate pot dezvolta forma severa a bolii, numita meningo-encefalita. in aceasta forma a bolii, persoanele infectate pot prezenta febra ridicata, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, coma, tremor, convulsii, slabiciune musculara, pierderea vederii, pierderea sensibilitatii si paralizie. in cazul meningo-encefalitei West Nile simtomatologia poate persista, putand ramane in urma lor sechele.

DSP Sibiu precizeaza cateva modalitati de preventie a infectiei cu virusul West Nile ce trebuie respectate de populatie:

a· Purtati imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi pentru a evitata intepaturile de tantari;

a· Utilizati substante adecvate pentru protectia impotriva tantarilor, atunci cand sunteti in aer liber;

a· Protejati ferestrele si usile cu plase adecvate;

a· Curatati locurile unde cresc si se inmultesc tantarii prin golirea/schimbarea frecventa a apei care sta in vase cu flori, butoaie, precum si reparati instalatiile de apa si canalizare din subsoluri;

a· Schimbati apa din recipientele din care se adapa animalele si inlocuiti saptamanal apa din vasele unde se scalda animalele;

a· Beti numai apa potabila din fantani autorizate sanitar (in rural) sau apa a carei sursa de provenienta o cunoasteti, apa plata, minerala, ceaiuri.

a· Relaxati-va doar in bazinele de inot din strandurile autorizate sanitar. Evitati baltile, canalele.

Virusul West Nile este raspandit prin intepaturile tantarilor infectati (vectori). Acestia sunt purtatori ce se infecteaza la randul lor cand se hranesc din pasari infectate. in acest mod, tantarii infectati pot transmite mai departe oamenilor sau animalelor virusul.

Conform datelor Institutului National de Sanatate Publica, pana la data de 04.08.2016 au fost notificate cinci cazuri de infectie cu virus West Nile – dintre care patru persoane infectate in Romania si o persoana in Italia, precum si 22 cazuri in tarile vecine, din care 2 cazuri confirmate in Serbia. Despre confirmarea celor 4 cazuri de meningoencefalita cu virus West Nile din Romania realizata in intervalul 27.07.2016 – 03.08.2016, aceasta a avut loc in Dolj, Braila, Ialomita (deces), precum si un caz probabil in judetul Olt.

Articolul precedentConf. dr. Corina Zugravu: Consumul produselor de origine vegetala ofera avantaje pentru aparatul cardiovascular
Articolul următorBolile infectioase transmise prin vectori afecteaza peste 1 miliard de persoane din intreaga lume