Conf. dr. Corina Zugravu: Consumul produselor de origine vegetala ofera avantaje pentru aparatul cardiovascular

0
53

Alimentatia detine un rol important in aspectul sanatatii unui om. in functie de tipurile de alimente consumate si de temperatura la cat sunt gatite exista mai multe tipuri de comportament alimentar. Astfel, pe langa alimentatia omnivora oamenii pot alege alte stiluri alimentare precum:

a· vegetarian – mananca proteine sau produse de origine vegetala, lactate branzeturi si oua, dar nu mananca carne;

a· pesco-vegetarian – care mananca peste, dar nu alte tipuri de carne;

a· vegan – nu mananca niciun produs de origine animala – sunt excluse branzeturile, lactatele, ouale si carnea;

a· raw-vegan – consuma numai alimente de origine vegetala, gatite la maximum 45a° Celsius.

Conf. dr. Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentara si Nutritie, a indicat intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro ca in alimentatia bazat[ pe vegetale sunt consumate produse ce prezinta un risc foarte mic (sau absent) de favorizare a aparitei bolilor cardiovasculare sau a altor boli netransmisibile.

„Principalii ucigasi ai omului modern sunt bolile cronice netransmisibile, bolile de inima si cancerul. Aceste boli sunt asociate cu societatea moderna si sunt numite „boli ale abundentei”. Aparitia lor e din cauza ca mancam foarte mult, ne miscam prea putin. Printre beneficiile nutritionale ale unui stil alimentar, de exemplu, se afla faptul ca alimentele de origine vegetala nu au deloc colesterol; alimentele de origine vegetala au mai putine grasimi saturate, decat cele de origine animala. Avantaje pentru aparatul cardiovascular”, a adaugat conf. dr. Corina Zugravu.

Medicul a subliniat ca pentru a se vedea efectele unui anumit tip de alimentatie, persoanele trebuie sa adopte un anumit stil de alimentatie pentru cel putin cativa ani.

in ceea ce priveste riscurile consumarii – stricte sau nu – a produselor de origine vegetala, medicul indica absorbtia deficitara a calciului, fierului, iodului sau zincului, precum si deficitul de vitamina B12 – pentru care se recomanda suplimentarea pe viata cu vitamina B12.

Articolul precedentAfectiuni oculare: masuri de preventie pentru infectii ale pleopelor, precum orjeletul si salazionul
Articolul următorDSP: Infectia cu virusul West Nile in forma severa provoaca sechele, insa poate fi prevenita