Studiu: Expunerea cronica la manganul provenit din fumul de sudura, asociata cu aparitia problemelor neurologice progresive

0
28

Expunerea cronica la manganul care provine din fumul de sudura a fost asociata cu aparitia problemelor neurologice progresive, cum ar fi miscari incetinite si chiar dificultati de vorbire, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Washington University School of Medicine (Saint Louis, Statele Unite ale Americii).

Pentru a demonstra acest lucru, neurologii au inrolat peste 800 de sudori din trei locuri de munca din Midwest (doua santiere navale, un atelier de fabricare a utilajelor grele). Fiecarui sudor i s-a inmanat un chestionar detaliat despre istoricul locului de munca, date pe care neurologii le-au folosit pentru a calcula riscul fiecarui participant la expunerea la mangan pentru anumite denumiri de locuri de munca si durata petrecuta la acel loc de munca. Fiecare sudor a urmat cel putin doua evaluari clinice standardizate ale functiei motorii dupa un an de la inceperea studiului sau mai mult, neurologii folosind printre metode si Scala de evaluare a Bolii Parkinson Unified. Neurologii au cautat prezenta semnelor cum ar fi rigiditate musculara, mersul instabil, expresii faciale reduse si miscari lente, adica acele semne care arata prezenta leziunilor neurologice.

Aceia care au prezentat pe scala de evaluare un scor de sase sau mai mic au fost considerati indivizi normali, nu prezentau leziuni sau semne neurologice, iar aceia cu scoruri de 15 sau mai mari au fost plasati in categoria Parkinson- like (adica aveau semne si simptome asemanatoare Bolii Parkinson). Neurologii au observat la prima evaluare ca sudorii au prezentat un scor mediu de 8,8, iar 15% dintre acestia prezentau semnele de tip Parkinson. De asemenea, cercetatorii au constatat ca scorurile participantilor s-au intensificat odata cu cresterea duratei expunerii la fumul de sudura, iar sudorii expusi la cele mai inalte niveluri de mangan au prezentat schimbari majore in scorurile lor – un semn ca problemele neurologice s-au agravat mai repede in cazul oamenilor expusi o durata mai mare decat in randul lucratorilor expusi o durata mai mica de timp la mangan.

Ad in title

Pentru muncitorii de la acelasi loc de munca expusi la aceeasi cantitate de mangan, scorurile nu s-au schimbat in timp, ceea ce sugereaza ca fumul de sudura a fost responsabil pentru cresterea scorurilor, potrivit aceleiasi cercetari.

Articolul precedentProf. dr. Florian Bodog, desemnat la conducerea Ministerului Sanatatii
Articolul următorStudiu: Screening-ul prenatal al retinoblastomului poate imbunatati rezultatele vederii