Prof. dr. Florian Bodog a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Sanatatii

0
56

Viitorul ministru al Sanatatii din Guvernul Grindeanu, prof. dr. Florian Bodog, a fost audiat astazi in cadrul comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului Romaniei, care i-au oferit aviz pozitiv.

Acesta le-a declarat membrilor comisiilor ca in mandatul sau va urmari implementarea stricta a programului de guvernare in domeniul sanatatii, care va transforma sistemul de sanatate intr-un sistem centrat pe pacient, pe cetatean.

Printre proiectele prevazute in planul noului Guvern pentru 2017-2020 se afla:

a— Constructia a 8 spitale regionale

a— Constructia unui spital republican, in Bucuresti, care va fi organizat ca centru de urgenta-excelenta si cercetare, pe toate specialitatile.

a— Modernizarea spitalelor judetene pentru a asigura conditii optime actului medical si pentru a asigura accesul cetatenilor la servicii de sanatate la ei in judet.

a— Modernizarea ambulatoriilor de specialitate, a unitatilor de primiri urgente precum si a centrelor medicale integrate in scopul tratarii cetateanului cat mai aproape de casa.

a— Dotarea localitatilor cu ambulante, in vederea asigurarii transportului pacientilor in conditii optime la unitatile medicale. Astfel, se va asigura prezenta unei ambulante in fiecare comuna, data fiind raspandirea geografica a localitatilor, respectiv densitatea populatiei.

a— Asigurarea dotarii minime a cabinetelor medicilor de familie si includerea acestora in programe de formare profesionala, pentru eliminarea fenomenului prin care foarte multi pacienti aglomereaza inutil sectiile de primiri urgente, cand de fapt au afectiuni minore, pentru care ar trebui sa se adrese medicilor de familie.

De asemenea, viitorul ministru a explicat ca printre prioritatile mandatului sau se afla programele de sanatate pentru boli cronice netransmisibile, dar si cele pentru bolile rare. Totodata, in vederea asigurarii accesului pacientilor la tratament, prof. dr. Florian Bodog a readus in discutie reducerea cu 35% a pretului medicamentelor inovatoare care isi pierd patentul, precum si solutia contractelor cost-volum.

Potrivit declaratiilor viitorului ministru al Sanatatii, pe agenda sa se mai afla realizarea unui plan sustenabil pentru vaccinuri, repornirea Institutului Cantacuzino, recent revenit sub coordonarea Ministerului Sanatatii, dar si reglementarea regimului suplimentelor alimentare.

in ceea ce priveste personalul medical, prof. dr. Bodog le-a spus membrilor comisiilor parlamentare ca isi propune sa reduca deficitul de personal si vor exista masuri aplicate in acest sens.

Audierile viitorilor ministri urmeaza sa se incheie la ora 14.00, iar la ora 15.00 Parlamentul se reuneste pentru acordarea votului de incredere. Ceremonia de investire a membrilor noului Executiv va avea loc la Palatul Cotroceni, de la ora 19.00.

Articolul precedentProf. dr. Florian Bodog, desemnat la conducerea Ministerului Sanatatii
Articolul următorStudiu: Screening-ul prenatal al retinoblastomului poate imbunatati rezultatele vederii