Studiu: Screening-ul prenatal al retinoblastomului poate imbunatati rezultatele vederii

0
17

Screening-ul prenatal al retinoblastomului poate reprezenta o metoda eficienta de imbunatatire a vederii, se arata intr-un comunicat de presa al Academiei Americane de Oftalmologie.

Screening-ul postnatal conventional este recomandat sugarilor cu antecedente familiale de retinoblastom, care ar trebuisa fie examinati cat mai curand posibil dupa nastere si in mod repetat in primii ani de viata, potrivit aceleiasi surse. Cu toate acestea, constatarile recente indica faptul ca diagnosticarea precoce din testele prenatale asociate cu nasterea copilului la aproximativ 37 de saptamani de gestatie au demonstrat rezultate oculare bune, combinate cu o sansa la terapie mai putin invaziva.

Pentru a arata aceste lucruri, cercetatorii au impartit 20 de copii cu retinoblastom familial nascuti in perioada 1996-2014 in doua grupe – primul grup de 8 copii care au primit diagnosticul postnatal de retinoblastom si un al doilea grup cu 12 copii carora le-au fost identificate modificarile genetice din timpul vietii intrauterine (prin amniocenteza). Toti copiii au fost nascuti intre saptamanile 36-38 de sarcina si au primit un consult complet al retinei la o zi dupa nastere.

Ad in title

Atunci cand s-a stabilit linia de tratament (chimioterapie sau radioterapie), unul dintre cei opt copii din cohorta 1 a prezentat stadiul cT1a sau cT0, adica tumorile oculare erau cele mai mici ca dimensiuni si cel mai putin periculoase (conform editiei a 8-a de stadializare propuse de Comitetul American Mixt pentru Cancer sau AJCC), comparativ cu opt din 12 copii din cohorta 2 care prezentau aceste stadii. Tumorile oculare care au pus in pericol viata copiilor au fost prezente la patru din cei opt sugari din prima grupa, dar si la trei din 12 copii din cohorta 2. Medicii au observat ca toti copiii care au participat la studiu au dezvoltat tumori bilaterale in cele din urma inainte de a implini un an.

Succesul tratamentului retinoblastomului consta in evitarea enucleatiei (scoaterea ochiului) si a fost obtinut prin radioterapie, care s-a realizat in trei cazuri din opt pentru cohorta 1, comparativ cu 11 din 12 copii din cohorta 2, se mai precizeaza in comunicatul Academiei.

Printre observatiile specialistilor s-au aflat si ca cele mai timpurii tumori implica regiunea perimaculara, care ameninta pierderea vederii centrale, in timp ce tumorile care apar mai tarziu au avut tendinta de a fi periferice, adica prezentau un impact vizual scazut. De asemenea, cercetatorii au explicat ca nu au existat complicatii legate de nasterea prematura si aparitia retinoblastomului.

Copiii cu o mutatie genetica a liniei germinative pot dezvolta retinoblastom la nastere, de multe ori in locuri ale ochiului in care vederea este amenintata – cum ar fi polul posterior. Cu alte cuvinte, retinoblastomul este o tumora maligna a retinei.

Articolul precedentStudiu: Expunerea cronica la manganul provenit din fumul de sudura, asociata cu aparitia problemelor neurologice progresive
Articolul următorV-a surprins viscolul si sunteti in masina? Aveti grija sa respectati urmatoarele recomandari