Studiu: Excesul ponderal poate fi implicat in aparitia diferitelor tipuri de accidente vasculare cerebrale

0
48

Un studiu al Universitatii Oxford arata ca excesul ponderal poate determina aparitia unor anumite tipuri de accidente vasculare cerebrale, potrivit comunicatului Universitatii.

Studiul, care s-a desfasurat pe o perioada de 12 ani, a masurat prevalenta diferitelor tipuri de accidente vasculare cerebrale in randul femeilor cu exces ponderal, in aceasta cercetare participand 1.3 milioane de femei obeze si normoponderale, cu media de varsta de 57 de ani.

Potrivit rezultatelor studiului, in cei 12 ani peste 20.500 de femei au suferit un accident vascular cerebral. in ceea ce priveste femeile cu indice al masei corporale normal (IMC=22.5-25.00), 0.7% dintre acestea au suferit un accident vascular cerebral de tip ischemic, iar 0.5% dintre ele au avut un accident vascular cerebral de tip hemoragic. Femeile cu IMC>30 (obeze), au inregstrat in mod diferit evenimentul cerebro-vascular. Astfel, 1% dintre femeile cu exces ponderal au suferit un accident vascular de tip ischemic, iar 0.4% au raportat accidentul vascular cerebral de tip hemoragic.

Cercetatorii au gasit astfel un risc crescut al aparitiei accidentului vascular cerebral de tip ischemic in randul femeilor supraponderale si obeze, dar si un risc scazut de a dezvolta un accident vascular cerebral de tip hemoragic, se mentioneaza in comunicat. Prin acest studiu, oamenii de stiinta au dorit sa aduca dovezi noi asupra riscurilor aparitiei bolilor grave care sunt asociate obezitatii.

Potrivit definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, accidentul vascular cerebral este cauzat de intreruperea suplimentarii cu sange la nivelul creierului , iar aceasta obstructionare este de fapt o stopare a cantitatii de oxigen si nutrienti – ce determina leziuni ale tesutului nervos.

Articolul precedentCel mai important eveniment european al anului 2016 dedicat neuropatiei diabetice incepe astazi
Articolul următorSpecialist: bolile cardiovasculare, printre factori de risc pentru Alzheimer