Specialist: bolile cardiovasculare, printre factori de risc pentru Alzheimer

0
392

Bolile neurodegenerative sunt afectiuni care de-a lungul timpului, chiar de-a lungul zecilor de ani, se pierd neuroni si care afecteaza functii precum echilibrul, vorbitul, respiratia sau alte functii vitale. De aceea, afectiunile neurodegenerative apar frecvent la populatia in varsta. Printre acestea, Boala Alzheimer este mai frecventa afectiune neurodegenerativa dintre toate.

in cazul Bolii Alzheimer, fiind localizata pierderea populatiilor neuronale la nivelul profund al creierului, de cele mai multe ori memoria recenta este afectata. Simptomele acestor persoane nu apar deodata – ci in mult timp.

„Trebuie sa retinem aceasta evolutie progresiva. Aceste simptome nu apar dintr-o data. Caracteristic afectiunilor neurodegenerative este tocmai aceasta evolutie lenta. De la aparitia patologiei cerebrale (a unor depuneri de substante pe neuroni), si la aparitia primelor simptome ale bolii este vorba de o perioada foarte lunga de timp, de peste 20 de ani. Noi vorbim de boala Alzheimer preclinic, pre-simptomatica. Este important sa identificam aceasta patologie a pacientilor chiar daca nu au simptome”, a explicat prof. univ. dr. Bogdan O. Popescu, sef de sectie Neurologie, Spitalul Clinic Colentina intr-un interviu pentru www.SanatateaTv.ro.

in momentul in care apar simptomele bolii Alzheimer exista o afectare a mai multor populatii neuronale. De aceea, in boala Alzheimer apar deficite de memorie si cognitive – cum ar fi deficitul de limbaj (sau afazie), adica pacientul nu mai intelege ce i se spune si nu mai poate sa formuleze cuvintele, gandurile sau deficite de coordonare a miscarilor (sau apraxie)- pacientii nu mai sunt capabili sa foloseasca anumite lucruri, nu mai au o schema a gesturilor si a activitatilor. Tot ca simptome ale bolii Alzheimer, mai apar dezorientarea temporo-spatiala, adica pacientii nu mai stiu in ce an sunt, in ce luna, in ce anotimp, apoi dezorientarea spatiala – nu stiu unde se afla, in ce cladire, cu ce functie sau sunt dezorientate asupra propriilor persoane – nu mai stiu cine sunt, daca au copii, daca au frati, daca sunt sau nu casatorite.

in aparitia bolii Alzheimer sunt implicati mai multi factori de risc. Rolul important in acest sens revine varstei – adica exista risc crescut de a avea boala odata cu imbatranirea-, un anumit risc genetic (insa nu determinant), prezenta comorbiditatilor (care schimba si evolutia bolii) si prezenta traumatismelor cranio-cerebrale.

„Varsta este cel mai important factor de risc pentru ca cu cat imbatranim cu atat riscul nostru de a avea boala este mai mare. Spre exemplu, daca la varsta de 65 de ani doar 1% dintre pacienti au boala Alzheimer clinic manifesta, la 85 de ani riscul ajunge la peste 35% dintre pacienti care au boala Alzheimer simptomatica”, a indicat prof. univ. dr. Bogdan O. Popescu.

in cazul implicarii factorului genetic, neurologul a specificat ca acesta apare in cazul bolii Alzheimer familiale, unde apar anumite gene care, daca prezinta mutatii transmit boala Alzheimer si generatiei urmatoare- 5% dintre pacientii cu boala Alzheimer au aceasta forma. Pentru celelalte persoane la care boala Alzheimer este sporadica, apare un risc genetic, dar ca factor de risc, nu ca factor determinant. in aceste forme sporadice apare apolipoproteina E, care predispune frecvent la boala Alzheimer – apolipoproteina are 3 forme (2,3,4), dintre care forma a patra (Apo E) e cea implicata in aceasta afectiune neurodegenerativa.

Referitor la factorul de risc reprezentat de traumele cranio-cerebrale, prof. univ. dr. Bogdan O. Popescu a adaugat ca persoanele care se lovesc repetat la cap au risc crescut de boala Alzheimer.

De asemenea, daca pacientii prezinta si alte afectiuni, atunci riscul aparitiei afectiunii neurodegenerative este crescut.

„Nu in ultimul rand sau poate cel mai important factor de risc este prezenta comorbiditatilor, prezenta altor boli si mai ales bolile cardio-vasculare. stim foarte bine astazi ca cei care au hipertensiune arteriala, diabet zaharat, dislipidemii, boala ischemica cardiaca, stenoze carotidiene, accident cerebro-vascular, au risc mult mai mare de a face boala Alzheimer”, a mai precizat prof. univ. dr. Bogdan O. Popescu in cadrul interviului.

Articolul precedentStudiu: Excesul ponderal poate fi implicat in aparitia diferitelor tipuri de accidente vasculare cerebrale
Articolul următorSpecialist: Senzatia de arsura a cavitatii bucale, o problema de sanatate ce poate afecta calitatea vietii pacientului