Specialist: Senzatia de arsura a cavitatii bucale, o problema de sanatate ce poate afecta calitatea vietii pacientului

0
58

Senzatia de arsura a cavitatii bucale sau glosodinia, asa cum este denumita in termeni medicali, este o problema de sanatate care poate afecta calitatea vietii pacientului prin starea de disconfort pe care o cauzeaza, spun specialiastii. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei acestei afectiuni, totusi este important ca pacientul sa se prezinte la medic chiar de la primele simptome, se arata intr-un comunicat de presa.

Caracterizata printr-o senzatie puternica de arsura la nivelul limbii, a obrajilor, a gingiilor sau chiar a intregii cavitati bucale, glosodinia a fost impartita de specialisti in doua tipuri: primara si secundara. Daca in cazul glosodiniei primare cauzele nu au fost inca stabilite cu exactitate, in cazul glosodiniei secundare, de altfel si cea mai frecvent intalnita, se presupune ca aparitia acestui tip este o consecinta a unor afectiuni sistemice. Pe de alta parte, starea e sanatate a cavitatii bucale influenteaza direct aparitia acestei afectiuni. Cu toate acestea simptomele glosodiniei secundare pot fi evitate sau diminuate atunci cand apar, potrivit comunicatului de presa.

Printre afectiunile care tin de cavitatea bucala ce pot induce aparitia glosodiniei secundare se regasesc: cresterea anormala a dintilor, implanturile realizate gresit care pot leza suprafata interna a cavitatii bucale. Totodata, bruxismul (scrasnirea dintilor), iritatia excesiva a cavitatii bucale, cauzata mai ales de periajul excesiv, utilizarea frecventa a apei de gura si consumul bauturilor acidulate, pot facilita instalarea glosodiniei.

Pe de alta parte, senzatia de arsura a cavitatii bucale poate aparea si atunci cand organismul resimte lipsa unor vitamine si minerale (grupul B, Fier, acid folic), dupa cum se mai arata in comunicatul de presa.

Indicat este ca pacientul sa se prezinte la medic chiar de la primele semne de disconfort. Şi asta deoarece senzatia de arsura a cavitatii bucale poate anunta dezvoltarea unor simptome grave, mai ales atunci cand este asociata cu infectii orale. Printre cele mai frecvente cauze ale senzatiei de arsura a cavitatii bucale se numara si candidoza.

„Chiar daca in faza incipienta nu cauzeaza decat un disconfort minim senzatia de arsura in gura semnaleaza existenta unei probleme la nivelul sanatatii organismului. De aceea, le recomand pacientilor sa mearga la medicul stomatolog inca de la primele semne. Astfel, putem depista cauzele problemei de la inceput, cand programul medicamentos mai poate fi inca eficient si rapid. Chiar si cele mai mici semne ale deteriorarii sanatatii pot anunta probleme dificile”, a precizat in comunicatul de presa dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara.

Articolul precedentSpecialist: bolile cardiovasculare, printre factori de risc pentru Alzheimer
Articolul următorSpecialitati noi si subiecte unice la nivel national la concursul de Rezidentiat 2016