Studiu: Contraceptivele orale de generatie noua cresc riscul aparitiei trombembolismului venos

0
252

Riscul de tromboembolism venos (adica prezenta cheagurilor de sange care duc la infundarea vaselor) este mai mare odata cu utilizarea anticonceptionalelor de generatie noua fata de anticonceptionalele orale de generatie mai veche, potrivit unui studiu britanic publicat la data de 26 mai 2015, in British Medical Journal aici.

Acest subiect a fost pe larg mediatizat in Franta, dupa moartea a doua femei tinere care au utilizat anticonceptionale orale.

Studiile arata ca, desi au avut rezultate contradictorii, uneori (din cauza metodelor folosite), riscul de tromboza venoasa a fost crescut cu pastilele de generatia a treia, fata de pastilele anterioare.

La sfarsitul anului 2011 Agentia Franceza a Medicamentelor a estimat ca numarul de tromboza venoasa la 100 000 de femei dupa utilizarea de contraceptive de generatia a treia (din fericire rar letale) va fi intre 20 si 40 pe an. Planul de actiune al Agentiei a dus la o scadere de aproape 25% a vanzarilor acestor pastile in favoarea celor asa-numitelor pastile de generatie 1 si 2. De data aceasta, cercetatorii din Universitatea din Nottingham au folosit doua baze de date din peste 1.300 de cabinete medicale. Ei au comparat femeile in varsta de 15-49 care au avut un diagnostic initial de tromboembolism intre 2001 si 2013. Studiul a inclus un total de 10.562 de cazuri si 42.034 de control.

Rezultatele au aratat ca riscul este de 4 ori mai ridicat la femeile care utilizeaza contraceptive orale combinate care contin substantele active drospirenona, desogestrel, gestoden si ciproteron, comparativ cu cele care nu iau pilule. Acest risc aproape s-a dublat (chiar si de 1.5 – 1.8 ori), comparativ cu femeile care iau contraceptive orale mai vechi combinate ce contin estrogen – progesteron sau care contin levonorgestrel, noretisteron sau norgestimat. Numarul de cazuri suplimentare de tromboembolism asociat cu pilula a fost cel mai mic (6 la 10.000 de femei tratate pe an), cu levonorgestrel sau norgestimat. Cea mai mare rata de aparitie a trombembolismului venos (14 la 10.000) se refera la pastile care contin desogestrel sau ciproteron.

Pastilele anticontraceptive reprezinta una dintre metodele de contraceptie des utilizata de femei, dar care trebuie utilizate dupa recomandarea unui medic endocrinolog sau ginecolog, dupa efectuarea unor analize hormonale.

Articolul precedentStudiu: 2 din 10 femei nu si-au verificat vreodata nivelul de fier din organism
Articolul următorUn raport cu privire la sistemul CEAS al CNAS din prisma utilizatorilor medici de familie ai unui soft cu care acestia lucreaza