Studii: Peste 10.000 de pacienti diagnosticati cu scleroza multipla in Romania

0
49

Conform comunicatului din 07.05.2014, erau 2.700 bolnavi in Programul national de tratament al bolilor neurologice – scleroza multipla. De fapt cati bolnavi isi asteapta cuminti listele de asteptare? Care este cea mai mare perioada de asteptare de pe acea lista?

Tot datele oficiale oferite observatorilor straini indica peste 10,000 de pacienti diagnosticati cu scleroza multipla in Romania.

Scleroza multipla (SM) este o boala neurologica cu o prevalenta foarte ridicata, de aceea este principala cauza a invaliditatii de natura netraumatica la tinerii adulti din Europa (conform Dutta&Trapp, 2:10.1016/j.pneurobio.2010.09.005).

Mai mult, ea este cel mai adesea diagnosticata la populatia tanara, activa a Romaniei, totodata si forta de munca platitoare de taxe si impozite catre bugetul de stat.

Cauza SM este inca necunoscuta, iar evolutia este sub forma de pusee de acutizare, in timpul carora se produc leziunile, dar si perioade de remitere.

Simptomatologia este extrem de variata si se datoreaza leziunilor demielinizante de la nivelul creierului si/sau maduvei spinarii. Aceste simptome includ oboseala cronica, probleme de vedere, pierderea echilibrului, amorteli, prurit, crampe, spasticitate, dureri cu multiple localizari, probleme de vorbire, tremor, dificultati de deplasare, paralizii partiale sau complete, probleme de concentrare, disfunctii urinare si/sau intestinale, pierderi de memorie pe perioade scurte de timp, stari depresive.

Mai multe detalii pe: www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentStudiu: 2 din 10 femei nu si-au verificat vreodata nivelul de fier din organism
Articolul următorUn raport cu privire la sistemul CEAS al CNAS din prisma utilizatorilor medici de familie ai unui soft cu care acestia lucreaza