Studiu: 2 din 10 femei nu si-au verificat vreodata nivelul de fier din organism

0
21

Anemia prin carenta de fier este o afectiune des intalnita in special in randul femeilor tinere. in acest context, efectuarea cu o frecventa anuala a testelor necesare in vederea urmarii unui tratament corespunzator, recomandat intotdeauna de catre medic, in cazul unei anemii prin carenta de fier este mai mult decat necesara.

Cu toate acestea, mai putin de 10% dintre femeile tinere din Romania si-au facut in 2014 analizele complete pentru acest tip de anemie, potrivit unui comunicat de presa trimis catre redactia www.sanatateatv.ro.

Mai exact, o cercetare efectuata in luna martie 2015 a aratat ca doua din zece femei tinere nu si-au facut vreodata analizele pentru determinarea nivelului de fier din organism. Iar asta in timp ce mai putin de 10% dintre persoanele participante la studiu si-au facut analizele complete in acest sens, in 2014.

Ad in title

Potrivit rezultatelor cercetarii, femeile intervievate, cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, cunosc faptul ca anemia poate fi cauzata de lipsa de fier din organism si sunt constiente de importanta unui nivel optim de fier pentru sanatate. Desi aproximativ 60% dintre respondente au mentionat la cel mai recent consult medical ca sufera si de lipsa de energie si ca prezinta o stare de slabiciune fizica, numai 13% dintre acestea au spus ca ar merge special la medic pentru a investiga aceste simptome, se arata in comunicat.

„Fierul este un element indispensabil unei vieti normale, deoarece este necesar pentru productia de energie in toate organele. Mai mult, fierul participa in calitate de catalizator la multe reactii care asigura dezvoltarea si functionarea normala a organelor. De aceea, atunci cand fierul lipseste, intreg organismul sufera, dar anemia – adica scaderea numarului globulelor rosii si a hemoglobinei – apare tarziu. Anemia prin carenta de fier afecteaza mai ales femeile tinere, inainte de menopauza, deci pe cele active, din cauza pierderilor lunare de sange, a sarcinii, nasterii si alaptarii. Riscul lipsei de fier creste la aceasta categorie de persoane in cazul curelor de slabire si al dietelor vegetariene gresit aplicate”, a declarat prof. dr. Gabriel Mircescu, Presedinte al Asociatiei Anemia Working Group Romania.

Mai multe informatii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentPeste 300 de persoane si-au masurat tensiunea arteriala, in Bucuresti
Articolul următorStudiu: Contraceptivele orale de generatie noua cresc riscul aparitiei trombembolismului venos