Ministrul Sanatatii a anuntat patru actiuni prioritare, care acopera o gama larga de patologii severe intraspitalicesti

0
302

Ministrul Sanatatii, dr. Nicolae Banicioiu, a anuntat, in cadrul deschiderii oficiale a Congresului SRATI 2015, lansarea unui nou program de patru actiuni prioritare, care acopera o gama larga de patologii severe intraspitalicesti. Initiatorul si coordonatorul actiunilor este prof. dr. Dorel Sandesc, presedintele de onoare al Congresului SRATI 2015 si secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

Noul program de patru actiuni prioritare le completeaza pe cele cinci lansate in 2014 (de care au beneficiat peste 100.000 de pacienti) si are in vedere asigurarea de fonduri necesare achizitionarii de medicamente, materiale consumabile si reactivi, care, de multe ori, lipsesc din spitalele romanesti, potrivit unuicomunicat de presa trimis catre redactia www.sanatateatv.ro.

Cele noua actiuni prioritare insumeaza peste 235 de milioane de lei, fondurile fiind dirijate specific catre acele spitale care au dotarea si expertiza profesionala necesara. Potrivit comunicatului de presa, eficienta actiunilor prioritare este indubitabila, exemplu fiind programul de infarct miocardic acut care a determinat scaderea semnificativa a mortalitatii intraspitalicesti de la peste 13% la aproximativ 5%.

Asadar, prima actiune prioritara se adreseaza managementului endoscopic al hemoragiei digestive superioare si are in vedere finantarea materialelor consumabile necesare rezolvarii endoscopice a acestei urgente majore indiscutabile: inele speciale cu care se poate opri o hemoragie digestiva, evitandu-se interventia chirurgicala care e mult mai costisitoare si care prezinta complicatii medicale mai mari.
A doua actiune prioritara este destinata tratamentului icterului mecanic prin obstructie neoplazica. Obiectivul este finantarea stenturilor care se instaleaza in caile biliare, evitand astfel interventiile chirurgicale foarte laborioase si care, in cea mai mare parte, duc la complicatii sau la un deces dupa o lunga suferinta a pacientilor.
A treia actiune prioritara este destinata pacientilor cu neoplasme esofagiene si va finanta protezele esofagiene care se instaleaza endoscopic, ajutand pacientii sa poata duce o viata cat de cat decenta, sa poata inghiti, si evitand, din nou, o interventie chirurgicala extrem de traumatizanta, se mai precizeaza in comunicat.
A patra actiune prioritara este cea de chirurgie endovasculara periferica, care va asigura achizitionarea materialelor sanitare necesare pentru tehnicile avansate ce permit rezolvarea patologiilor vasculare periferice fara interventia chirurgicala clasica, deschisa. Acest program va fi implementat in trei centre clinice universitare din Bucuresti si Timisoara, unde exista specialisti cu expertiza in acest domeniu de varf si dotarea necesara.

Congresul SRATI 2015 s-a desfasurat in perioada 13-17 mai 2015, la Sinaia.

Mai multe detalii puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentPeste 300 de persoane si-au masurat tensiunea arteriala, in Bucuresti
Articolul următorStudiu: Contraceptivele orale de generatie noua cresc riscul aparitiei trombembolismului venos