Studiu: Chiar daca o persoana a renuntat la fumat, toxinele din tigarete raman in casa cel putin 6 luni

0
45

Toxinele si compusii chimici din tigarete raman in casa cel putin 6 luni chiar daca o persoana a renuntat la fumat, arata o cercetare din Universitatea din San Diego (USD) .

Pentru acest studiu, cercetatorii Universitatii au recrutat 90 de persoane fumatoare care au declarat ca intentioneaza sa renunte la fumat prin mai multe programe de interventie, se precizeaza intr-un comunicat de presa al USD. Oamenii de stiinta au vizitat periodic casele participantilor la studiu timp de 6 luni, timp in care au prelevat probe de suprafata peretilor, panourilor usilor, mostre de praf de pe nivelul podelei, probe de urina. Apoi, cercetatorii au analizat probele obtinute pentru a constata prezenta sau absenta unor compusi chimici prezenti in tigarete (nicotina, cotinina si NNK – o substanta puternic cancerigena pulmonar).

Echipa de oameni de stiinta din San Diego si-a pus intrebarea: „in cat timp devine o casa absolut curata si sigura dupa ce o persoana renunta la fumat?”.

Raspunsul analizelor probelor a aratat ca dintre cele 90 de persoane recrutate in studiu, numai 8% au ramas fara fum de tutun si alte toxine in casa dupa sase luni de studiu. De altfel,nivelurile nicotinei si de NNK au ramas neschimbate, chiar si dupa sase luni dupa ce persoana a renuntat la fumat. Probele de pe suprafetele analizate, dar si cele de urina au aratat ca oamenii continua sa fie expusi in casele lor la compusi chimici toxici din tigarete mult timp dupa ce ei sau alti membrii ai familiilor lor au renuntat la acest viciu.

Acest rezultate confirma si faptul ca desi o persoana isi propune sa renunte la fumat acest lucru este foarte greu – iar recidivele sunt frecvente (adica persoana se reapuca de fumat tigarete).

Oamenii de stiinta au subliniat ca tigaretele lasa in mediile interioare compusi toxici care pot face rau organismului uman – si nu numai -, insa in special copiilor. De asemenea, desi nu putem sa vedem compusii toxici din tigarete (adica nu le putem cuantifica toxicitatea), nu exista un nivel de siguranta la expunerea persoanelor in fata acestora – si, implicit, in fata tigaretelor, se mai precizeaza in comunicatul de presa USD.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat recent datele statistice cu privire la numarul deceselor asociate cu fumatul de tigarete. Astfel, tutunul ucide anual aproximativ 6 milioane de oameni dintre care mai mult de 5 milioane din totalul acestor decese reprezinta rezultatul utilizarii directe de tutun. De asemenea, datele OMS arata ca dintr-un miliard de fumatori, aproape 80% dintre acestia provin din tarile cu venituri mici si medii.

Articolul precedentSpecialist: Stomatita aftoasa recurenta este asociata cu predispozitia genetica, precum si cu fumatul sau stresul
Articolul următorSpecialisti: Gravidele, varstnicii, pacientii cronici, vulnerabili in fata gripei. Vaccinarea, metoda eficienta de preventie