OMS: Aproximativ 6 milioane de decese pe an sunt legate de expunerea la poluarea aerului exterior si interior

0
348

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat recent un raport din care reiese ca aproximativ 6 milioane de decese – sau 1 din 9 din totalul deceselor la nivel mondial – sunt asociate cu expunerea la poluarea aerului din interior si exterior. Din totalul deceselor asociate poluarii aerului, 3 milioane de decese pe an sunt legate de expunerea la poluarea aerului exterior.

Pentru a afla impactul poluarii aerului din exterior si interior, OMSa propus in luna mai a.c. o „foaie de parcurs” – prin care se decelau atat cauzele, cat si efectele sale.

Modelul de calitate a aerului al OMS a confirmat ca 92% din populatia lumii traieste in locuri in care se depasesc nivelurile limite de calitate a aerului, precum si ca 2 din 3 decese au loc in regiunile din Asia de Sud-Est si al Pacificului de Vest – zone poluate atmosferic.

Limita orientativa maxima a OMS pentru calitatea aerului este de 10 pg/m3 de poluanti (cum ar fi sulfat, nitrati si negru de fum) la 2.5 atmosfere. O cantitate mai mare a acestor substante conduce la mari riscuri pentru sanatatea umana. Astfel, 94% dintre bolile neinfectioase (sau netransmisibile), cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, bolile pulmonare obstructive cronice, dar si cancerul pulmonar pot aparea din cauza poluarii aerului, se indica in comunicatul de presa OMS.

Printre sursele majore de poluare a aerului se afla combustibilul de uz casnic, arderea deseurilor, centralele electrice pe baza de carbune, precum si desfasurarea activitatilor industriale. Cu toate acestea, nu toata poluarea aerului provine din activitatea umana. Calitatea aerului poate fi influentata si de furtunile de praf, in special in regiunile apropiate de deserturi.

Specialistii OMS indica fatul ca poluarea aerului afecteaza in special grupurile vulnerabile ale populatiei – femeile, copiii si adultii in varsta.

Articolul precedentSpecialist: Stomatita aftoasa recurenta este asociata cu predispozitia genetica, precum si cu fumatul sau stresul
Articolul următorSpecialisti: Gravidele, varstnicii, pacientii cronici, vulnerabili in fata gripei. Vaccinarea, metoda eficienta de preventie