Specialist: Stomatita aftoasa recurenta este asociata cu predispozitia genetica, precum si cu fumatul sau stresul

0
54

Stomatita aftoasa recurenta este o tulburare a mucoasei orale care se caracterizeaza prin aparitia in cavitatea orala a ulcerelor dureroase cu forma rotunda sau ovala – ce au o inflamatie la baza acestora.

Desi nu se stie cu exactitate in ce constau cauzele acestei afectiuni, specialistii au sugerat numerosi factori, printre care existenta unei imunitati scazute, deficiente de fier, vitamina B1, B2 si B6 si sensibilitatea sau alergia la anumite alimente si substante, precum si traume, fumat si compozitia neregulata a salivei sau chiar predispozitia genetica.

„Ulcerele orale recurente apar de obicei pentru prima data in copilarie, au adesea un istoric familial si tind sa se abata spre decada a treia. Stomatita se poate mosteni, susceptibilitatea la aceasta fiind semnificativ amplificata de prezenta la unul sau la ambii parinti, indeosebi la gemeni. in cazul factorilor genetici, afectiunea isi va face simtita prezenta inca de la varste fragede. Predispozitia genetica la permeabilitatea celulara crescuta sau trauma dobandita este teoretizata ca fiind un factor al motivului pentru care tesuturile si organele sunt implicate, dar aceasta nu este la fel in cazul tuturor femeilor cu sindromul de edem neural hiperalgezic simpatic”, a explicat dr. Andra Custura, medic stomatolog intr-un comunicat de presa.

De asemenea, pe langa factorii enumerati, alti factori care pot influenta aparitia unor astfel de afectiuni sunt cei emotionali, precum stresul sau dezechilibrele psihologice, iar in cazul multor femei, aceste ulcere orale recurente pot aparea in perioada de dinainte sau in timpul menstruatiei. Uneori, stomatologul mentioneaza ca ulcerele orale recurente pot aparea si prin hipofunctia sistemului nervos simpatic.

„Pe langa celelalte cauze posibile, hipofunctia sistemului nervos simpatic trebuie considerata a fi un factor etiologic in cazul pacientilor cu ulcere orale recurente, atunci cand acestea nu se asociaza cu afectiuni cunoscute. Stomatita aftoasa recurenta afecteaza mucoasa nekeratinizata precum planseul cavitatii orale, mucoasa bucala si labiala, dar si suprafata limbii. Una dintre principalele functii ale sistemului nervos simpatic este diminuarea permeabilitatii celulare. Astfel, hipofunctia sa poate duce la absorbtia de chimicale si toxine precum bacterii si virusuri in tesuturi care normal trebuiau sa fie impermeabile, ducand astfel la inflamatie si alte consecinte adverse”, a afirmat dr. Andra Custura.

Potrivit explicatiilor stomatologului, stomatita aftoasa recurenta se mai poate asocia cu diferite alte afectiuni – boala Behcet, sindromul ulcerelor orale si genitale cu cartilaj inflamat, boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativa hemoragica), boli infectioase (HIV), sindromul Marshall si neutropenia chistica.

Articolul precedentInterferente si conexiuni in Hipertensiunea Arteriala: Congresul Societatii Romane de Hipertensiune 2016
Articolul următorOMS: Aproximativ 6 milioane de decese pe an sunt legate de expunerea la poluarea aerului exterior si interior