Studiu: 43% dintre romani nu au incredere in Ministerul Sanatatii, 33% in CNAS, iar 31% din persoane in spitalele romanesti

0
24

43% dintre romani nu au incredere in Ministerul Sanatatii (MS), 33% in Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), iar 31% din personae, in spitalele romanesti, potrivit unui studiu prezentat cu ocazia lansarii oficiale a campaniei „Votez pentru Sanatate”.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1438 de persoane (barbati si femei) cu varsta intre 20-60 de ani, pentru Local American Working Group, de catre Gfk.

Aceleasi date arata ca 18% dintre romani s-au simtit umiliti de catre cadrele medicale din spitalele romanesti atunci cand au interactionat cu acestea. De asemenea, nici interactiunea oamenilor cu MS sau CNAS nu a fost mai „placuta” – 16% dintre romanii intervievati fiind nemultumiti de interactiunea cu functionarii publici.

Ad in title

Campania „Votez pentru Sanatate” este initiata de Coalitia cu acelasi nume, care cuprinde organizatii reprezentative ale pacientilor, industriei farmaceutice, medicilor, farmacistilor si societatii civile. Prin aceasta campanie membrii isi doresc sa atraga atentia asupra unor strategii pe termen lung in Romania, precum si asupra necesitatii unei abordari interdisciplinare si a unei viziuni integrate.

„(a€¦) Trebuie sa regandim sanatatea, avand in vedere aspectele demografice, presiunea costurilor si oportunitatile aduse de noile tehnologii. Pacientii romani au dreptul la ingrijiri medicale de calitate, la standarde europene si la nivelul momentului istoric pe care-l traiesc, iar la acest moment, statul nu le poate oferi acest lucru. Asadar, sanatatea trebuie sa devina o prioritate reala pentru decidenti”, a declarat Dr. Marius Geanta, Fondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina, membru al Consiliului de Experti in cadrul campaniei ,,Votez pentru Sanatate”.

La nivel statistic, Romania se situeaza pe pozitii codase ale clasamentelor europene cu privire la indicatorii de sanatate. Mai precis, aproape 50% decesele din Romania ar putea fi evitate in sistemul de sanatate. Un alt indice la care Romania inregistreaza o rata mai mare este cea a mortalitatii infantile- in tara noastra acest indice este de 2,5 ori mai mare decat media U.E.

„Pentru a schimba toate acestea este nevoie de un efort comun al tuturor celor implicati in Sanatate. in contextul unui an electoral, manifestarea publica a interesului pentru domeniul sanatatii reprezinta o extraordinara oportunitate de a convinge ca Sanatatea merita atentia cuvenita. Oferta politica trebuie sa fie analizata cu mai multa atentie de catre fiecare dintre noi, pentru ca trebuie sa fim constienti ca optiunile individuale de vot pot avea efecte practice, la nivel personal, atunci cand vine vorba de asistenta medicala. Este momentul ca fiecare dintre noi sa voteze pentru sanatate”, a declarat Elena Tudose, Director al Institutului pentru Politici Publice, membru al Consiliului de Experti in cadrul campaniei ,,Votez pentru Sanatatea€™a€™.

Articolul precedentInterferente si conexiuni in Hipertensiunea Arteriala: Congresul Societatii Romane de Hipertensiune 2016
Articolul următorOMS: Aproximativ 6 milioane de decese pe an sunt legate de expunerea la poluarea aerului exterior si interior