Interferente si conexiuni in Hipertensiunea Arteriala: Congresul Societatii Romane de Hipertensiune 2016

0
23

Congresul Societatii Romane de Hipertensiune2016, organizat in Bucuresti in luna septembrie, a adus anul acesta noutati in legatura cu „Interferentele si conexiunile in hipertensiunea arteriala”. Evenimentul a fost organizat sub egida Societatii Europene de Hipertensiune, a Societatii Europene de Cardiologie, a Academiei de Ştiinte Medicale si a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.

Hipertensiunea arteriala este o problema de sanatate la nivel mondial, care afecteaza peste 40% dintre romani. Pana in anul 2025 Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca numarul indivizilor care vor avea aceasta boala la nivel global va ajunge la 1,5 miliarde. O abordare multidisciplinara a acestei patologii poate duce insa la construirea de politici sanitare adecvate de depistare precoce si tratament adecvat.

Cele trei zile ale congresului au cuprins sesiuni stiintifice generale, 10 sesiuni comune cu societatile stiintifice partenere internationale si nationale, dar si sesiuni ale grupurilor de lucru ale Societatii Romane de Hipertensiune si ale medicilor rezidenti. Totodata, in premiera, in cadrul Congresului au fost prezentate si rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic realizat de SRH: studiul SEPHAR III.

Ad in title

Hipertensiunea arteriala afecteaza 45.1% din populatia adulta a Romaniei, potrivit datelor studiului SEPHAR III. Prevalenta factorilor de risc cardiovascular s-a dublat in ultimii 10 ani, iar 20% dintre persoanele care sufera de hipertensiune nu stiu ca au aceasta afectiune. Totusi, in ultimii 11 ani, rata de cunoastere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o imbunatatire majora, crescand succesiv, fata de rezultatele obtinute de celelalte doua studii SEPHAR. Daca in anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscuta hipertensiunea arteriala, in 2016, procentul acestora a ajuns la 80.9%, in urmatorii ani asteptandu-se sa creasca la 96,2%, tinand cont de impactul pozitiv al campaniilor derulate in ultimii ani de catre Societatea Romana de Hipertensiune si nu numai. De asemenea, si numarul persoanelor hipertensive aflate sub control terapeutic este in continua crestere.

in ciuda perspectivelor pozitive in ceea ce priveste diagnosticarea hipertensiunii arteriale, rezultate studiului SEPHAR III arata ca factorii de risc cardiovascular raman o problema critica. Dintre acestia, diabetul zaharat si dislipidemiile genereaza cele mai multe ingrijorari, dat fiind ca prevalenta celor doua afectiuni este de doua ori mai ridicata decat in 2006, fapt care creste riscul de aparitie a complicatiilor.

Articolul precedent120 de milioane de cazuri de bolile reumatice si musculoscheletice in Europa. 39000 de romani, tratati de poliartrita reumatoida
Articolul următorStudiu: 43% dintre romani nu au incredere in Ministerul Sanatatii, 33% in CNAS, iar 31% din persoane in spitalele romanesti