Studiu: Cel mai mare progres în tratamentul împotriva cancerului de col uterin din ultimii 20 de ani, anunțat de cercetători

0
191

Oamenii de știință spun că este posibil să fi făcut cea mai mare descoperire în tratarea cancerului de col uterin din ultimii 20 de ani, folosind o serie de medicamente ieftine înainte de tratamentul obișnuit prin radioterapie. Rezultatele studiului, prezentate în cadrul conferinței medicale ESMO, arată că această abordare a redus cu 35% riscul ca femeile să moară din cauza bolii, precum și roscul de recidivă, informează BBC.

Cancer Research UK, care a finanțat lucrarea, a calificat rezultatele drept „remarcabile” și  speră că în curând clinicile vor începe să facă aplice această metodă pentru pacienți.

Cancerul de col uterin afectează mii de femei în fiecare an în Marea Britanie, multe dintre ele la vârsta de 30 de ani. În ciuda îmbunătățirilor în domeniul radioterapiei, cancerul revine în până la o treime din cazuri, ceea ce înseamnă că este nevoie de noi abordări.

Dr. Iain Foulkes, de la Cancer Research UK, a declarat: „Sincronizarea este totul atunci când tratezi cancerul”.

„O serie de dovezi arată valoarea unor runde suplimentare de chimioterapie înainte de alte tratamente, cum ar fi chirurgia și radioterapia, în cazul mai multor alte tipuri de cancer. Nu numai că poate reduce șansele de reapariție a cancerului, dar poate fi administrată rapid folosind medicamente deja disponibile la nivel mondial”, a declarat acesta.

În cadrul studiului, 250 de femei cu cancer de col uterin au primit noul tratament – o cură intensivă de șase săptămâni de chimioterapie cu carboplatină și paclitaxel, urmată de tratamentul „obișnuit” de radioterapie plus cisplatină săptămânal și brahiterapie, cunoscut sub numele de chimioradioterapie.

Alte 250 de femei – grupul de control – au primit doar chimioradioterapie obișnuită.

Cinci ani mai târziu, 80% dintre cele care primiseră noul tratament erau în viață, iar la 73% dintre ele cancerul nu se mai revenise sau nu se mai răspândise.

În comparație, în grupul de tratament „obișnuit”, 72% erau în viață, iar în 64% dintre acestea, cancerul nu revenise sau nu se răspândise.

„Studiul nostru arată că această scurtă cură de chimioterapie suplimentară administrată imediat înainte de CRT standard poate reduce riscul de revenire a cancerului sau de deces cu 35%”, a declarat dr. Mary McCormack, cercetător principal al studiului de la UCL Cancer Institute și UCLH.

„Aceasta este cea mai mare îmbunătățire a rezultatelor în această boală din ultimii 20 de ani”, a adăugat medicul, precizând că „lucrul important aici este că dacă pacienții sunt în viață și sănătoși, fără a avea recidive ale cancerului la cinci ani, atunci este foarte probabil să fie vindecați, așa că acest lucru este foarte entuziasmant”

Deoarece cele două medicamente de chimioterapie sunt ieftine, accesibile și sunt deja aprobate pentru utilizare la pacienți, experții spun că ar putea deveni relativ repede un nou standard de tratament.

Cu toate acestea, ei avertizează că nu toate femeile cu cancer de col uterin ar putea obține aceleași rezultate benefice în urma tratamentului. Multe dintre femeile din studiu aveau cancere care nu începuseră încă să se răspândească în altă parte a corpului. Nu este clar cât de bine ar funcționa terapia pentru femeile cu o boală mai avansată.

Medicamentele pot provoca, de asemenea, efecte secundare nedorite, inclusiv greață sau stări de rău și căderea părului.

Articolul precedentProcedura de litotriție intravasculară realizată, în premieră, în cadrul Laboratorului de angiografie si cateterism cardiac al SCJU Sibiu
Articolul următorProces de optimizare şi modernizare privind contractarea şi decontarea serviciilor medicale, demarat de CNAS