Procedura de litotriție intravasculară realizată, în premieră, în cadrul Laboratorului de angiografie si cateterism cardiac al SCJU Sibiu

0
193
Foto: SCJU Sibiu
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu anunţă o premieră: realizarea procedurii de litotriţie intravasculară în cadrul Laboratorului de angiografie şi cateterism cardiac.
Procedurile de angioplastie coronariană facilitată cu un dispozitiv de ultimă generație – IVL (litotriție intravasculară) au avut loc, în decursul săptămânii trecute, fiind realizate de echipa coordonată de dr. Ioan Bitea din care au mai făcut parte dr. Leontin Lazăr, dr. Laurențiu Onea și asistenții Mădălina Soanea, Maria Ana Nicoară, Bogdan Nan, Gabriela Lupuș, Kasandra Gavrilă, Ioana Bitea.

De proceduri au beneficiat patru pacienți cu vârste cuprinse între 59-74 ani

„Pacienţii care au beneficiat de această procedură au fost selecţionaţi şi trataţi electiv, doi dintre aceştia având în antecedente angioplastie coronariană convenţională- implant de stent, însă cu rezultat suboptimal datorită subexpandării stentului secundar leziunii intens calcifice. Ceilalţi pacienţi au beneficat per primam, în urma internării pe secţie, de procedura de litotriţie intravasculară, prezentând leziuni extinse şi intens calcifice. Evoluţia pacienţilor a fost una favorabilă, aceştia externându-se a doua zi, cu recomandări medicale”, a precizat dr. Ioan Bitea, coordonatorul laboratorului.
De aceste proceduri decontate integral prin Casa de Asigurări de Sănătate pot beneficia persoanele asigurate diagnosticate cu afecţiuni cardiovasculare; acestea trebuie să fie evaluate iniţial de un medic cardiolog şi ulterior redirecţionate către Laboratorul de Angiografie şi Cateterism cardiac. Apoi, pacienţii vor fi internaţi în cadrul secţiilor de cardiologie ale SCJU Sibiu.
Potrivit reprezentanților echipei medicale, această procedură permite tratarea unor pacienți cu leziuni coronariene intens calcifice, extinse și rezistente la terapiile percutane convenționale (dilatare simplă cu balon și stent). Consola (echipamentul) necesar derulării acestei proceduri a fost oferită gratuit de către o companie privată cu renume mondial în cardiologia intervențională. Echipamentul rămâne în custodia echipei laboratorului urmând a fi folosit și pe viitor.
Materialele consumabile necesare au fost achiziționate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență, prin Programul Național de Dilatare Percutană, pe care spitalul l-a accesat în acest an.
Articolul precedentRezultate alarmante ale sondajului preliminar privind nivelul burn-out-ului în rândul medicilor rezidenți
Articolul următorStudiu: Cel mai mare progres în tratamentul împotriva cancerului de col uterin din ultimii 20 de ani, anunțat de cercetători