Studiu australian: Doza zilnica de vitamina B3 ar putea reduce riscul aparitiei cancerului de piele

0
328

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Dermatologie din Sydney au descoperit ca o doza zilnica de vitamina B3 ar putea proteja impotriva celor mai comune forme de cancere de piele, conform Daily Mail.

Este pentru prima data cand un studiu a sugerat ca o vitamina poate scadea riscul bolii chiar si la cei cu antecedente de dezvoltare a cresterilor celulare relativ inofensive. Astfel, s-a constatat ca oamenii care au luat un an de zile vitamina B3 au avut o rata de 23% mai mica de aparitie a cancerului de piele, comparativ cu persoanele care au luat pastile placebo . Cercetatorii nu au evaluat riscul de formare a melanomului malign, adica a formei cea mai mortala de cancer de piele. Mai degraba , aceasta cercetare s-a concentrat pe mai multe forme comune de cancer cu celule scuamoase sau bazale.

Dr. Richard Schilsky, directorul medical de la Societatea Americana de Oncologie Clinicala, a declarat ca „Formele acestea de cancer sunt rar letale, insa recidiveaza si sunt persistente”. El a mai precizat ca pentru a elimina asemenea forme de cancere de piele sunt costuri enorme, pentru ca de obicei necesita o interventie chirurgicala, inghetarea leziunilor si chiar radiatii.

Dr. Schilsky a declarat ca a€œNoile descoperiri ofera speranta ca vitamina B3, cunoscuta sub numele de nicotinamida, ar putea fi o modalitate ieftina de a reduce riscul de a avea cancer de piele.”

Cu toate acestea, el a avertizat ca in Australia se observa rate mult mai mari ale cancerului de piele decat alte parti ale lumii. El a spus ca unii medici vor dori sa vada mai multe dovezi dincolo de acest studiu inainte de a recomanda vitamine pacientilor.

Vitaminele s-au dovedit o modalitate evaziva pentru prevenirea cancerului, iar alte studii le-au gasit chiar daunatoare.

„in momentul de fata, aceasta „nu e ceva pentru populatia generala.”, a spus liderul studiului, Dr Diona Damian de la Universitatea de Dermatologie din Sydney, Australia.

Evitarea supraexpunerii si utilizarea de protectie solara a lotiunilor; acestea sunt cele mai bune metode pentru oricine pentru a reduce riscul de aparitie a cancerului de piele.

Studiul a implicat 386 de oameni care au avut cel putin doua tipuri de cancer de piele in ultimii cinci ani. S-au realizat doua cohorte care au luat fie 500 de miligrame de pastile de vitamina B3 fie pastille placebo, de doua ori pe zi, timp de un an. Nici ei, nici medicii lor nu stiau cine a primit ce pana la incheierea studiului.

Pe langa reducerea ratei de cancer de piele, utilizarea vitaminei B3 pare utila, de asemenea, pentru a reduce rata de pre-cancer – patch-urile solzoase ale pielii numite keratoza actinica – cu 11%, dupa trei luni de utilizare si chiar cu 20% dupa noua luni de ultilizare a vitaminei B3. Participantii au fost urmariti timp de sase luni, dupa care au incetat sa mai iau pastile, iar rata de noi cancere de piele a fost similara in ambele grupuri.

„Beneficiul dispare destul de repede. Trebuie sa continuati sa luati comprimatele pentru ca acestea sa continue sa fie eficiente.” a declarat Dr. Damian.

Nicotinamida este gandita pentru a ajuta la repararea ADN-ului din celulele afectate de expunerea la soare. Nu este acelasi lucru cu nicotina, care da dependenta din tutun. De asemenea a€œNu este, de asemenea, acelasi lucru cu niacina si alte forme de B3, care pot provoca inrosirea fetei, dureri de cap si probleme tensiunii arteriale. Aceste probleme nu au fost observate cu nicotinamida din studiul nostru. Nicotinamida este vanduta peste tejghea, este usor cumparat si, nu exista efecte secundare a consumului de nicotinamida.”, a adagat Dr. Schilsky.

Consiliul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Australia a finantat studiul.

Mai multe detalii pe: www.dailymail.co.uk

Articolul precedentPeste 300 de participanti la Conferinta Nationala Interdisciplinara Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D)
Articolul următorObiceiurile alimentare ale romanilor – intre gust, siguranta si sanatate