Obiceiurile alimentare ale romanilor – intre gust, siguranta si sanatate

0
234

Alimentatia este un factor extrem de important pentru sanatatea noastra, putand avea efecte benefice sau, dimpotriva, efecte negative.

Specialistii spun ca gustul este important, insa alegerile noastre alimentare trebuie sa fie fundamentate pe aportul nutritiv echilibrat si siguranta alimentului – provenienta, prospetimea, integritatea si adecvarea la tabloul patologic, iar daca este cazul asupra continutului de grasimi, zahar sau alergeni.

Iaurtul este unul din produsele care fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa. Cu toate acestea, el nu se afla printre alimentele prezente constant pe mesele romanilor, iar acest fapt situeaza tara noastra pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste consumul de iaurt.

Includerea iaurtului in alimentatia zilnica poate avea efecte benefice pe mai multe planuri, pentru ca este o sursa de calciu si alti nutrienti esentiali necesari pentru cresterea si buna functionare a organismului.

„Iaurtul este un aliment cu densitate nutritionala foarte buna si contine mai multi nutrienti esentiali, absolut necesari pentru o buna sanatate: proteine de calitate superioara, calciu usor asimilabil, fosfor, potasiu, zinc, bacterii lactice active. Iaurtul se poate integra foarte usor in alimentatia zilnica, la orice varsta. il putem consuma dimineata, la micul dejun, peste zi, putem alege un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate fi consumat inainte de culcare, dupa o cina usoara”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in cadrul conferintei „Obiceiurile alimentare ale romanilor – intre gust, siguranta si sanatate” desfasurate la Cluj-Napoca.

in timpul aceleiasi conferinte, prof. univ. dr. Nicolae Hancu a mai adaugat ca pentru o alimentatie echilibrata ar trebui sa consumam cel putin un iaurt pe zi.

Danone a lansat in anul 2013 Campania pentru un stil alimentar sanatos „1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii!”, in cadrul careia a organizat mai multe actiuni de informare si educare a publicului privind beneficiile nutrientilor din iaurt pentru cresterea si dezvoltarea copiilor, mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, managementul greutatii corporale, reducerea riscului de diabet de tip 2, hipertensiune si, desigur, starea de bine digestiv.

Iaurtul are, totodata, un rol important si in mentinerea sau refacerea florei intestinale, dar are si efecte benefice asupra functionarii sistemului digestiv, a explicat prof. univ. dr. Dan Dumitrascu, medic primar gastroenterolog, Presedinte Onorific al Societatii Romane de Neurogastroenterologie.

„Sanatatea digestiva este foarte importanta ca sa ne bucuram de viata si sa fim eficienti la locul de munca. in functionarea sistemului digestiv, flora intestinala are un rol important. Datorita continutului de bacterii lactice active, iaurtul, mai ales cel probiotic, ajuta la mentinerea sau refacerea florei intestinale, pentru ca sistemul digestiv sa functioneze corect. Consumul zilnic de iaurturi probiotice este esential, nu doar ca sursa de bacterii vii, dar si pentru alti nutrienti importanti”, a declarat prof. univ. dr. Dan Dumitrascu in cadrul conferintei de presa.

Un studiu realizat de catre cercetatorii de la Centrul de Medicina Integrala (UCLA), din Los Angeles, arata ca includerea iaurtului probiotic in alimentatia zilnica poate avea o influenta pozitiva asupra activitatii unor zone ale creierului. Potrivit acestuia, printre efectele benefice exercitate la nivelul intestinului, care gazuieste sistemul nervos enteric, iaurtul probiotic Activia poate influenta regiuni cerebrale responsabile de starea emotionala si sensibilitatea la durere. Mai exact, la femeile care au consumat iaurt probiotic timp de patru saptamani s-a constatat o imbunatatire in activitatea cerebrala, prin scaderea reactivitatii la stimulii emotionali negativi.

Mai multe informatii pe: www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentStudiu australian: Doza zilnica de vitamina B3 ar putea reduce riscul aparitiei cancerului de piele
Articolul următorExperiment britanic: ce pot face 6 ore de somn pielii si explicatiile doctorilor in aceasta privinta