Experiment britanic: ce pot face 6 ore de somn pielii si explicatiile doctorilor in aceasta privinta

0
56

Normal, se recomanda opt sau noua ore de somn, dar numarul britanicilor care dorm cinci sau sase ore a crescut dramatic la mai mult de o treime din populatie, conform unui articol din Daily Mail.

a€œ N-am avut nicio idee ca privarea de somn de doar o ora sau doua pe noapte ar putea avea un efect devastator asupra orice, de la concentrare, memorie si rabdare pana la culoarea si textura pielii. E ceea ce am descoperit in termen de cateva zile de la inceperea unui experiment fascinant, cu mine pe post de cobai.”, a declarat Sarah Chalmares, participanta la studiul Centrului de Somnologie din Londra.

„Acesta este echivalentul fizic al conducerii unei masini peste o groapa, zi dupa zi. in acest timp masina ta devine tot mai afectata. Tot asa corpul devine tot mai afectat mai mult de privarea de somn. „, spune Dr. Irshaad Ebrahim, de la Centrul de Somnologie din Harley Street, Londra.

Analiza efectelor asupra performantei cognitive releva o legatura intre lipsa de somn si capacitatea redusa metala si fizica. Aceasta constatare a fost confirmata de alte studii care au relevat o scadere de pana la 60 la suta din rezolvarea capacitatea cognitiva si 40 la suta din memorie. in acelasi timp, oamenii de stiinta din Norvegia au gasit o legatura intre insomnie si un prag redus de raspuns la stimulii dureri.

Dar impactul pe termen lung asupra pielii, este cel care se refera experimentul cel mai mult.

„Exista un motiv pe care ei o numesc somnul de frumusete. Exista o asociatie de lunga durata intre calitatea somnului si aspectul tineresc si acum am inceput sa inteleg relevanta in termeni de anti-imbatranire.”, spune somnologul fiziolog Dr Guy Meadows, fondator al scolii de Somn.

Dermatologul Dr Anita Sturnham este de acord: „Lipsa somnlui poate duce la pielea obosita, fara viata ca aspect si o inrautatire a liniilor si a ridurilor, ochii umflati si cercurile intunecate. Atunci cand nu se obtine suficient somn, corpul elibereaza niveluri crescute de cortizol, care descompune colagenul si elastina, fibrele de proteine care pastreaza pielea neteda si ii dau acesteia elasticitate.”

Dr Meadows spune acest lucru a fost o reactie tipica. „O multime de oameni se simt in alerta, aproape ametiti, dupa patru ore de somn. Ce se intampla este activarea primitiva de lupta sau zbor ca raspuns. Acest reflex provoaca o stare de hiper-excitare, care limiteaza sau intarzie impactul negativ tradus pe termen lung ca prezenta restrictiei de somn.”

Sarah Chalmares a declarat: a€œA doua scanare a fetei mele releva ca pielea mea nu mai arata destul de bine. Desi zonele de roseata au crescut doar marginal, textura pielii mele este mai saraca si zona porilor este extinsa.”

Dr Sturnham explica: „Privarea de somn a condus la cresterea productiei de cortizol care, de asemenea, creste productia de ulei. Acest lucru inseamna de fapt infundarea porilor. Scaderea orelor de somn determina organismul sa elibereze hormonul de crestere uman prea putin, care realizeaza printre altele si repararea celulelor pielii.”

a€œAtunci cand somnul este restrictionat reactiile si trairile sunt impinse in partea mai primitiva a creierul nostru, numita amigdala, baza reactiilor. De aceea, am intalnit frecvent furia, tristetea si iritarea.”, a mai adaugat Dr. Guy Meadows.

O altaconsecinta pe termen lung a privarii de somn este cresterea senzatiei de foame, pentru ca in somn se activeaza doi hormoni a€” unul care regleaza satietatea si altul legat de apetit.

Pana la urma, aceasta privare a somnului reprezinta de fapt pentru organism o sursa de stres. Lipsa de somn poate cauza si frecventa aparitiei infectiilor.

Mai multe detalii despre experiment pe: www.dailymail.co.uk.

Articolul precedentObiceiurile alimentare ale romanilor – intre gust, siguranta si sanatate
Articolul următor31,4 dintre romani sufera de obezitate, iar 34,5% sunt supraponderali