Studiu: Apa de gura creste riscul de infarct si accident cerebral

0
19

Utilizarea zilnica a apei de gura creste riscul de infarct si accident vaccular. Acest lucru este posibil deoarece solutia antiseptica ucide bacteriile bune care contribuie la mentinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor britanici, informeaza www.dailymail.co.uk.

La studiu au participat 19 voluntari, persoane sanatoase, carora li s-a monitorizat tensiunea arteriala dupa ce au folosit apa de gura. La cateva ore de la utilizarea apei de gura, cercetatorii au constatat ca tensiunea arteriala a voluntarilor a crescut cu 2 – 3,5 unitati (milimetri coloana de mercur).

Coordonatorul studiului, profesorul Amrita Ahluwalia, a criticat utilizarea pe scara larga a apei de gura, mai ales ca unele dintre acestea contin antiseptice foarte puternice. Potrivit coordonatorului, apa de gura este recomandata doar persoanelor cu infectii gingivale si infectii ale dintilor. Mai mult decat atat specialistii estimeaza ca la fiecare crestere de doua unitati a nivelului tensiunii arteriale, riscul de deces din cauza unei boli cardiace creste cu 7%, iar din cauza unui atac cerebral creste cu 10%.

Ad in title

Cercetatorii sustin ca majoritatea apelor de gura contin clorhexidina, un antiseptic care ucide microbii necesari la crearea nitritului, element esential in dilatarea vaselor de sange.

Articolul precedentStudiu: 60% dintre oameni, atat barbati cat si femei, sunt afectati de aparitia varicelor
Articolul următorProf. univ. dr. Radu Vladareanu: Infectiile vaginale netratate sau automedicatia duc la complicatii