Studiu: 60% dintre oameni, atat barbati cat si femei, sunt afectati de aparitia varicelor

0
25

Boala venoasa cronica, cunoscuta in popor ca varice, este o afectiune cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane. Studiile au demonstrat ca aproximativ 60% dintre oameni, atat barbati cat si femei, sunt afectati de aparitia varicelor, potrivit unui comunicat de presa. Varstnicii sunt predispusi acestei patologii, deoarece prezinta si alte conditii care favorizeaza aparitia acestei boli. Varsta inaintata impiedica deplasarea, iar varicele apar in cazul persoanelor care sunt imobilizate la pat pentru o perioada mai lunga. De asemenea, indeosebi pe parcursul iernii, au loc numeroase accidente, iar recuperarea dupa o fractura de sold, de exemplu, este mediul propice pentru declansarea afectiunilor venoase.
Mai mult decat atat, studiile au demonstrat ca dintre persoanele cu varsta de pana la 30 de ani diagnosticate cu varice, aproape 80% sunt femei, iar in cazul in care femeia este insarcinata, riscul dezvoltarii bolii venoase cronice este si mai mare. Din cauza dublarii volumului sanguine, dar si a faptului ca femeia gravida incepe sa ia in greutate, venele incep sa fie mult mai solicitate si apar sparturile de vase capilare si varicele. Daca inainte de a ramane insarcinata, femeia nu a avut varice, acestea vor disparea dupa cateva luni de la nastere, insa in cazul celei de-a doua sarcini, aparitia varicelor nu va putea fi prevenita.

Pentru a preveni aparitia bolii venoase cronice, indiferent de varsta, medicii recomanda exercitiile zilnice in aer liber, care vor pune circulatia sangelui in miscare si purtarea unor haine, inclusiv a lenjeriei de corp, care sa nu stranga corpul. Este foarte important sa se evite perioadele lungi de stat in picioare sau in sezut, fara a face miscare. Pentru cei care petrec ore lungi la birou se recomanda un set de exercitii ritmice pentru picioare, care ajuta la destresarea acestora si la o mai buna circulatie a sangelui. Mai mult decat atat, medicii trag un semnal de alarma si asupra pozitiei picioarelor incrucisate, care nu este benefica pentru sanatatea picioarelor deoarece va crea dureri in zona soldurilor sau a coloanei vertebrale, ducand la aparitia sau agravarea varicelor.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Ad in title
Articolul precedentProf. univ. dr. Dan Prelipceanu: Fobia sociala este una dintre formele frecvent intalnite in patologia fobica
Articolul următorStudiu: Apa de gura creste riscul de infarct si accident cerebral