Prof. univ. dr. Dan Prelipceanu: Fobia sociala este una dintre formele frecvent intalnite in patologia fobica

0
28

Fobia sociala sau anxietatea sociala este una dintre formele frecvent intalnite in patologia fobica si consta in tulburari fobice. Cu alte cuvinte, vorbim de fobie sociala atunci cand se instaleaza o stare de anxietate centrata pe o situatie de tulburari comportamentale, cum ar fi neliniste, transpiratii, nevoia imperioasa de urinare sau cresterea ritmului cardiac, potrivit prof. univ. dr. Dan Prelipceanu, medic primar psihiatrie, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din Bucuresti.

Unele voci afirma ca fobia sociala ar fi de fapt o timiditate patologica. insa prof. univ. dr. Dan Prelipceaza subliniaza faptul ca „o astfel de stare apare de obicei la adolescenti, cand persoana este cu o personalitate neconstituita, cand structurile neurofiziologice sunt mai fragile si cand capacitatea de exprimare sociala este neformata. Aceasta timiditate poate sa se manifeste dupa aceea multi ani, la varsta tanara, la decada 20-30 de ani, chiar si dupa aceea. insa, in general, pacientul nu este atat de jenat de aceste trairi si nu prezinta acea conduita de evitare. in schimb, individul care are anxietate sociala alege sa nu se confrunte cu aceste situatii intrucat suferinta este foarte mare si uneori este disfunctioala. Deci, un om care trebuie sa sustina un mic speech in public, de exemplu, daca are o astfel de tulburare va pierde sirul ideilor si va prefera sa renunte intrucat din experientele anterioare stie ca nu va face fata situatiei si o va evita”.

Fobia sociala poate fi evitata prin metode educationale relaxante care sa sprijine dezvoltarea personalitatii individului si care sa il stimuleze in capacitatea de exprimare. De asemenea se pot face evaluari psihologice, pot exista anumite indicii, insa acestea nu sunt extrem de precise astfel incat sa sugereze ca este vorba de o personalitate mia ezitanta, mai dependenta, care ar putea avea trairi anxioase mai frecvente.

Ad in title

Mai multe informatii despre fobia sociala gasiti aici

Articolul precedentProf. Florin Tudose: Persoanele cu tulburare post-traumatica de stres apeleaza destul de tarziu la un ajutor specializat
Articolul următorStudiu: 60% dintre oameni, atat barbati cat si femei, sunt afectati de aparitia varicelor