Studiu: Alimentatia bogata in fibre ajuta la evitarea bolilor in randul persoanelor in varsta, printre care si depresia

0
48

Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Medicala din Westmead (Australia) au constatat ca un consum a unei cantitati potrivite de fibre din paine, cereale si fructe poate ajuta la evitarea hipertensiunii, diabetului zaharat, bolii Alzheimer, depresiei sau oricarei forme de handicap functional in randul persoanelor in varsta, potrivit unui comunicat de presa al Institutului din Australia.

Cercetatorii au explorat relatia dintre nutritie (carbohidrati) si imbatranirea sanatoasa intr-un studiu efectuat pe un grup de peste 1.600 de adulti cu varsta peste 50 de ani. Scopul cercetarii a fost acela de a corela nutritia cu factorii de risc pentru pierderi senzoriale pe termen lung si a bolilor sistemice.

Oamenii de stiinta au descoperit ca, dintre toti factorii pe care i-au examinat (printre care aportul total de carbohidrati, aportul total de fibre, indicele glicemic, nivelul glicemic in perioada sarcinii sau aportul de zahar), s-a evidentiat consumul ridicat de fibre. Cercetatorii au denumit acest rol al fibrelor „succesul imbatranirii” si au definit imbatranirea de succes. Astfel, acest proces consta in absenta invaliditatii, simptomelor depresive, tulburarilor cognitive, a simptomelor respiratorii si a bolilor cronice (inclusiv cancerul, bolilor coronariene, accidentului vascular cerebral) in randul persoanelor in varsta.

Studiul a aratat ca persoanele care au consumat o cantitate crescuta de fibre sau de fibra totala au avut o probabilitate de aproape 80% mai mare de a trai o viata lunga si sanatoasa dupa 10 ani de monitorizare. Acestia au fost mai putin susceptibili de a suferi de hipertensiune, diabet zaharat, boala Alzheimer, depresie sau orice forma de handicap functional.

Potrivit autorului principal al studiului, acesta reprezinta prima cercetare stiintifica de acest gen prin care se verifica relatia dintre aportul de carbohidrati si imbatranirea sanatoasa, iar prin rezultatele obtinute se pot justifica investigatiile suplimentare.

Articolul precedentStudiu: Poluarea aerului o cauza majora a accidentelor vasculare cerebrale la nivel mondial
Articolul următorSondaj Eurobarometru: 38% dintre respondentii romani au utilizat un antibiotic in ultimul an