Sondaj Eurobarometru: 38% dintre respondentii romani au utilizat un antibiotic in ultimul an

0
21

Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Comisiei Europene (CE), 38% dintre respondentii romani au raspuns ca au utilizat un antibiotic in ultimul an (forma orala, precum pastile, praf sau sirop) – media UE fiind de 34%.

Pentru Romania, rezultatele CE au fost obtinute in urma efectuarii a unui numar de 1014 de interviuri fata in fata in fata perioada 09-18.04.2016. Printre aspectele pe care le-a vizat chestionarul, s-au aflat gradul de utilizare a antibioticelor, cunostintele despre antibiotice, atitudini si informatii referitoare la utilizarea corecta a antibioticelor, informatii dorite si surse de incredere, cel mai eficient nivel de abordare a rezistentei la antimicrobiene sau utilizarea antibioticelor in agricultura si mediul inconjurator.

Romanii au raspuns si la intrebarea privind modul procurarii ultimului tratament cu antibiotic pe care l-au urmat. Astfel, in 2016, din cei 1014 de respondenti, 84% (851 de persoane) dintre acestia au urmat un tratament antimicrobian pe baza unei retete de la medic – media UE pentru anul 2016 a fost de 93%.

Ad in title

Referitor la cunostintele romanilor despre antibiotice, Sondajul Eurobarometru al CE arata ca 29% dintre acestia stiu ca antibioticele nu sunt eficiente pe virusuri, in timp ce 58% (fata de media UE de 46%) au raspuns incorect. De asemenea, 39% dintre respondentii romani au raspuns corect la intrebarea despre eficienta antibioticelor in caz de raceala sau gripa, iar 51% dintre ei au raspuns gresit – media UE a fost de 56% corect, respectiv 36% raspuns incorect.

in ceea ce priveste atitudinile si informatiile referitoare la utilizarea corecta a antibioticelor, 78% dintre respondentii romani opresc administrarea antibioticelor dupa ce au luat toate antibioticele conform recomandarilor, in timp ce 18% dintre ei opresc administrarea dupa ce se simt mai bine.

21% dintre respondentii romani isi amintesc ca in ultimul an au primit o informatie cu privire la neluarea antibioticelor daca nu este necesar – in scadere cu 8% fata de perioada 2013-2016, iar media UE a fost de 33%. in acelasi timp, 78% dintre romani nu-si aduc aminte sa fi gasit informatii sau mesaje pentru a nu recurge la tratament antibiotic in caz de raceala sau gripa. 41% dintre romani au declarat ca au fost informati de un medic referitor la neadministrarea antibioticelor fara sa fie necesar, 47% dintre acestia au vazut la stirile de la TV ca nu e recomandata tratarea cu antibiotice fara sa fie nevoie – media UE pentru aceste aspecte a fost de 32%, respectiv 26%.

La intrebarea <<in legatura cu care subiecte ati dori sa primiti mai multe informatii?>>, 39% dintre respondentii romani au declarat ca pentru afectiunile care necesita antibiotice (media UE: 26%), 35% au indicat rezistenta la antibiotice (media UE: 23%), in timp ce 36% ar dori mai multe informatii despre modul cum se utilizeaza antibioticele (media UE: 22%).

in ceea ce priveste sursa informatiilor, 90% dintre respondentii romani au declarat ca doctorul este principala sursa de incredere (media UE: 84%), iar 35% au incredere in farmacist (media UE: 37%).

32% dintre respondentii romani au declarat ca abordarea rezistentei la antibiotice ar fi utila daca s-ar realiza individual sau in cadrul familiei, in timp ce 31% au fost de acord ca o abordare nationala sau la nivel regional ar fi eficienta (media UE a fost de 19% pentru abordarea individuala si 28% pentru abordarea nationala/regionala).

Despre utilizarea antibioticelor in agricultura si mediul inconjurator, 60% dintre respondentii romani au fost de acord ca animalele bolnave din ferme sa primeasca antibiotic (media in UE: 56%), pe cand 29% dintre romani nu au fost de acord cu folosirea antibioticelor in zootehnie (media UE: 34%). Despre stimularea cresterii animalelor din ferme utilizand antibiotice, 30% dintre romani stiau ca este interzisa (media UE:37%), in timp ce 68% au declarat ca nu stiau (media UE: 60%).

Potrivit Sondajului Eurobarometru, 25.000 de oameni din Uniunea Europeana isi pierd viata in fiecare an din cauza rezistentei microorganismelor la antibiotice. Extrapolat, se estimeaza ca global aceasta cifra ar ajunge la 70.000 de decese. De asemenea, predictia pentru urmatorii 35 de ani a Comisiei arata ca aproximativ 300 de milioane de persoane vor deceda din cauza rezistentei microbiene la medicamente.

Articolul precedentStudiu: Alimentatia bogata in fibre ajuta la evitarea bolilor in randul persoanelor in varsta, printre care si depresia
Articolul următorSpecialist: Consumul zilnic a unui pahar de suc de fructe creste riscul de diabet cu 24%. Un roman consuma anual 30 kg de zahar