Studiu: 90% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei B nu sunt constiente ca traiesc avand o boala incurabila

0
107

90% dintre persoanele din lumea intreaga infectate cu virusul hepatitei B nu sunt constiente ca traiesc avand o boala incurabila, arata un studiu citat de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania intr-un comunicat de presa al asociatiei.

Potrivit studiului realizat de Polaris Observatory si publicat in Lancet Gastroenterology & Hepatology Journal, desi exista un vaccin impotriva hepatitei B, doar jumatate dintre nou-nascutii din intreaga lume au acces la aceasta forma de protectie. in plus, mai putin de 1% dintre mamele infectate cu acest virus (sursa primara de transmitere a virusului) sunt sub tratament adecvat, existand un risc ridicat de infectare a copiilor.

„Dupa Albania si Belarus, Romania are cea mai ridicata prevalenta a HBV din Europa. Cu toate acestea, 90% din populatia infectata nu este constienta de infectie, iar 99% dintre cei eligibili pentru tratament raman netratati. Rata de tratament din Romania este una dintre cele mai scazute din regiune.”, a declarat Dr. Homie Razavi, Center for Disease Analysis Foundation.

„Studiul elaborat de catre cei de la Polaris Observatory atrage atentia asupra necesitatii implementarii unor programe de diagnosticare si tratament astfel incat sa se inregistreze progrese importante in atingerea obiectivului Organizatiei Mondiale a Sanatatii – eliminarea hepatitelor virale A, B, C, D si E pana in 2030. Studiul precizeaza ca, dintre romanii cu hepatita B, mai putin de 10% sunt diagnosticati si doar 1% sunt tratati/ eligibili pentru tratament. Este nevoie de mai multa implicare in ceea ce priveste diagnosticarea, iar faptul ca de la 1 aprilie medicii de familie pot prescrie analizele specifice identificarii hepatitelor virale, fara ca pacientii sa plateasca pentru acest serviciu, este un pas inainte pentru Romania”, a aratat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

Contractul-cadru CNAS pentru 2018 prevede faptul ca, de la 1 aprilie, medicii de familie pot cere analize pentru depistarea hepatitei B si C pentru toate categoriile de asigurati, se mai arata in comunicatul de presa.

„Vaccinarea la nastere este vitala pentru a impiedica transmiterea virusului de la mama la fat, dar si pentru orice nou-nascut astfel incat sa nu fie infectat ulterior cu virusul hepatitic B. Conform studiului Polaris Observatory, prevalenta HbsAg in randul copiilor romani cu varsta de cinci ani este de aproximativ 0.2%”, a adaugat Marinela Debu.

Euro Hepatitis Care Index arata ca, in Romania, principalele probleme in abordarea hepatitelor virale vizeaza: lipsa masurilor sistematice de depistare a persoanelor infectate; lipsa finantarilor pentru testare fara a fi nevoie de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist; lipsa unui registru al cancerului hepatocelular (HCC); lipsa unui corp de asistenti medicali specializati in managementul hepatitelor virale; lipsa unui sistem national si eficient de monitorizare a hepatitelor virale.

Articolul precedentZiua Mondiala de Constientizare a Autismului, marcata la Bucuresti printr-un mars
Articolul următorIoan Aurel Pop este noul Presedinte al Academiei Romane