Studiu: 1 din 5 pacienti cu neuropatie diabetica prezinta sau au prezentat o ulceratie

0
20

scoala de vara NeuroDiab 2015 a constituit un eveniment la care s-au prezentat diverse studii, insa un studiu efectuat in Romania, pe 25.000 de pacienti, a aratat ca 1 din 5 pacienti cu neuropatie diabetica prezinta sau au prezentat o ulceratie la picior.

Studiul transversal efectuat in ambulatorii spitalicesti neurologice si de diabet, nutritie si boli metabolice, prin distribuirea de chestionare, a inclus 25.000 de pacienti. Dintre aceste chestionare, 23.543 au fost completate, iar 21.756 au fost validate. Din cei 21.756 s-au aflat 21.261 pacienti cu diabet, iar dintre acestia 13.854 aveau ca si complicatie neuropatia diabetica. 30% dintre pacienti au fost femei fara neuropatie, iar 65% dintre barbati aveau neuropatie.

S-a observat ca barbatii se adreseaza medicului neurolog foarte tarziu, cand apar complicatiile grave (gangrena fiind in centrul atentiei!), respectiv 25% dintre cei cu neuropatie diabetica prezinta complicatii – gangrena, afectari ale fibrelor subtiri si alte modificari.

Ad in title

in acelasi studiu, datele arata ca 1941 de persoane nu stiau ca au neuropatie diabetica, in timp ce 11.618 dintre acestea stiau deja ca au afectiunea. De asemenea, 7% dintre pacientii cu diabet prezinta gangrena, iar 1 din 50 de pacienti a avut nevoie de o amputare – cel putin 1 deget.

Rezultatele studiului au fost interpretate in functie de scoruri, incepand cu 5, pentru un pacient normal, sanatos, apoi 30 pentru un pacient cu diabet zaharat, in timp ce 38 de puncte avea pacientul cu neuropatie diabetica.

Alte rezultate au implicat 50 de puncte pentru pacientii cu diabet zaharat, neuropatie diabetica si ulceratie, iar 60 de puncte aveau pacientii cu diabet zaharat, neuropatie diabetica, ulceratie si gangrena.

Studiul a aratat problemele care apar in ambele tabere, atat in cea a pacientilor cat si cea a medicilor specialisti. O observatie a fost aceea ca pacientii nu se prezinta la primele simptome, leziuni, modificari ale tegumetelor sau de sensibilitate la nivelul picioarelor, in timp ce medicii nu acorda, in unele situatii, atentia necesara pacientilor cu diabet zaharat.

Fiecare pacient are o evolutie in aceasta boala, nu este nimic universal, ceea ce poate avea repercursiuni grave asupra pacientului. Specialistii recomanda o atentie deosebita picioarelor pacientilor cu diabet zaharat, pentru ca leziunile minore incep de la acest nivel.

Articolul precedentProblematica neuropatiei autonome, in prim plan la Scoala de Vara Neurodiab 2015
Articolul următorIn Romania se nasc aproximativ 400 de copii pe an cu hipoacuzie, in timp ce 15% dintre acestia prezinta surditate severa