A doua zi la Scoala de Vara NeuroDiab 2015 – Noutati practice

0
323

scoala de vara NeuroDiab 2015 a adus in a doua zi multe noutati practice. Astfel, in 18 iulie s-au prezentat problematica disfunctiilor erectile, matematica si medicina – perspective din punctul de vedere al statisticii, disfunctiile vezicii urinare asociate cu neuropatie diabetica, demonstratii practice si discutii libere pe baza prezentarilor.

Ziua a doua a scolii de vara NeuroDiab 2015 a debutat cu prezentarea disfunctiei erectile, a prof. univ. dr. Tamas Varkonyi, Ungaria. in cadrul acesteia, s-a adus in discutie prevalenta crescuta, respectiv 19-52% a afectarii functiei erectile la barbat, fiind mai frecventa la barbatii de 40-70 de ani, respectiv 52% din cazuri.

in ceea ce priveste pacientii cu diabet zaharat, disfunctia erectila este intalnita la 35-75%, avand varsta intre 45-49 de ani, acelasi procent intalnindu-se la barbatii de 70 de ani fara diabet. Factorii de risc in cadrul afectarii functiei erectile la barbat, precum alcoolismul, activitatea scazuta, dar si factori ce tin de sistemul cardiovascular pot creste riscul aparitiei disfunctiei erectile. S-a aratat ca exista o frecventa de 4 ori mai mare la pacientii cu diabet zaharat in a dezvolta disfunctii erectile. De asemenea, obezitatea si rezistenta la insulina cresc riscul de a dezvolta disfunctie erectila.

Studiile arata ca 16-18% dintre barbatii cu neuropatie diabetica prezinta diverse probleme cu erectia, atat in timpul preludiului cat si la terminarea actului sexual. De asemenea, dorinta sexuala se diminua la pacientii cu diabet zaharat. in acelasi context, 57% dintre barbatii care au suferit o interventie de bypass au disfunctii erectile, iar 64% din cei spitalizati pentru infarct miocardic au prezentat inainte disfunctii erectile.

O metaanaliza arata ca riscul este de 1,5% mai crescut la pacientii coronarieni in a dezvolta disfunctii erectile. De aceea, disfunctia erectila poate fi considerata un barometru al functiei cardiovasculare, existand in acest sens o legatura stransa intre cele doua notiuni – clinice.

Pentru a diagnostica un pacient cu diasfunctie erectila, trebuie sa se efectueze un test la stress, pe baza unor calificativi, respectiv admis – fiind considerat risc scazut, iar respins – risc crescut.

Medicamentele in cadrul disfunctiei erectile sunt de mai multe tipuri, insa numai dupa un diagnostic documentat se poate incepe terapia individualizata.

Matematica si medicina s-au impletit de mult timp, iar in zilele noastre biostatistica face parte din viata unui medic documentat. Nu se poate demonstra ceva – o legatura sau o cauzalitate – fara statistica. Utilizarea datelor statistice in literatura medicala a crescut in ultimii 10 ani. S-au prezentat rezultatele chestionarelor de anul trecut de la scoala de vara NeuroDiab 2014, aratand aplicabilitatea si disponibilitatea medicilor in intelegerea notiunilor. Sfatul specialistului a fost ca tinerii medici sa invete notiunile de baza din biostatistica, pentru viitorul medical, iar cei care utilizeaza notiunile de biostatistica sa le explice si celorlalti semnificatia.

Disfunctiile vezicii urinare asociate cu diabet zaharat sunt de doua tipuri, respectiv de umplere sau de tip iritativ si de golire sau obstructive. Cele doua patologii necesita o foarte mare atentie din partea specialistului.

Patologia de umplere a vezicii urinare prezinta o prevalenta crescuta la ambele sexe, odata cu cresterea varstei, iar patologia de golire a vezicii urinare tine de jetul urinar intarziat, imperiozitatea urinarii, cu nicturie si incontinenta urinara.

Alterarea contractilitatii detrusorului este caracteristica afectarii din cadrul diabetului zaharat. Detrusorul se vascularizeaza mai prost, iar celulele se inlocuiesc cu colagen. Astfel se dezvolta retentia de urina, iar afectiunea se numeste cistopatie diabetica.

Vezica hiperactiva si retentia cronica sau reziduul vezical prezinta acelasi simptom (senzatia de prea plin al vezicii care conduce la imperiozitatea urinarii frecvente), insa afectiunile se trateaza diferit.

Frecventa normala a mictionarilor este de 8 mictionari / zi. Nicturia este normala, insa numai daca pacientul adoarme dupa urinare. Diagnosticul de vezica hiperactiva se face empiric, iar la pacientii cu diabet zaharat e nevoie de debitmetrie.

O intrebare utila pentru a face diferenta intre vezica hiperactiva si reziduul vezical este a€œCum este jetul urinar?a€œ.

Terapiile celor doua afectari vezicale sunt diferite, de ameliorare si sunt variate – de la terapie comportamentala, fizio/kineto- terapie, dar si medicamentoasa pentru vezica hiperactiva, pana la cateterizari intermitente curate, ce reprezinta de fapt un standard ideal in tratamentul tulburarilor de golire a vezicii cu contractilitate afectata. Se recomanda 4 /zi, a cate maxim 400 ml de urina pentru o golire completa a vezicii urinare.

Ziua a doua a scolii de vara NeuroDiab 2015 a continuat cu prezentari de caz ale rezidentilor neurologi, demonstratii practice si multe alte informatii utile privind problematica neuropatiei diabetice.

Articolul precedentProblematica neuropatiei autonome, in prim plan la Scoala de Vara Neurodiab 2015
Articolul următorIn Romania se nasc aproximativ 400 de copii pe an cu hipoacuzie, in timp ce 15% dintre acestia prezinta surditate severa